Naslovna Najnovije Šmit upozorio investitore da ne ulažu u Srpsku

Šmit upozorio investitore da ne ulažu u Srpsku

0

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) upozorava međunarodne investitore u Republici Srpskoj, ali i banke koje razmišljaju da prihvate državnu imovinu kao kolateral za kredite, da budu oprezni, jer bi njihov novac mogao biti izgubljen, objavio je na svom Twitter profilu Michael Martens, novinar Frankfurter Allgemeine Zeitunga.

Kako je naveo, još u aprilu prošle godine, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, njemački političar Kristijan Šmit, obratio se pismom raznim finansijskim i ekonomskim institucijama u BiH sa upozorenjem.

– Pokušaj Republike Srpske da po zakonu zatraži državnu imovinu kao svoju je ništavan, upozorio je Šmit. Ukoliko bi se donio odgovarajući zakon, to bi „narušilo pravnu sigurnost i predvidivo poslovno i investiciono okruženje u Republici Srpskoj“.

– Čini se da se priprema određeni set akcija. I ko zna – ako Dodik nastavi sa svojim prijetnjama otcjepljenjem, možda međunarodna zajednica ima neka iznenađenja za njega na lageru, posebno u vezi s njegovom ili imovinom/računima njegovih rođaka izvan BiH – piše Martnes na Twitteru.

On dalje navodi da nije siguran da je da OHR djeluje kao strašilo potencijalnih investitora u BiH, “ali izgleda da je takva situacija”.

(Fena) Foto: OHR/Arhiva

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube