Naslovna Najnovije Smrtonosno oružje iz Amerike stiglo u Ukrajinu! ČEKA SE RUSKI ODGOVOR, NUKLEARKE...

Smrtonosno oružje iz Amerike stiglo u Ukrajinu! ČEKA SE RUSKI ODGOVOR, NUKLEARKE SU SPREMNE

0

Prva pošiljka paketa bezbednosne podrške Ukrajini vrednog 200 miliona dolara stigla je u Kijev, saopštila je danas Ambasada SAD.

Isporuka je usledila nakon posete američkog državnog sekretara Antonija Blinkena Kijevu ove nedelje usred zabrinutosti Kijeva i njegovih zapadnih saveznika zbog desetina hiljada ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom.

Rusija poriče planiranje nove vojne ofanzive.

Paket pomoći od 200 miliona dolara odobrio je Vašington u decembru.

„Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju takvu pomoć kako bi podržale ukrajinske oružane snage u njihovim stalnim naporima da odbrane suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine od ruske agresije“, navodi se.

U saopštenju se takođe navodi da pošiljka sadrži „smrtonosnu bezbednosnu pomoć i municiju namenjenu ukrajinskim braniocima“.

Ukrajinski ministar odbrane zahvalio je Sjedinjenim Državama na pomoći.

„Kao što je predsednik Bajden rekao predsedniku Putinu, u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, SAD će pružiti pomoć Ukrajini i poslati joj još više odbrane“, navodi se u saopštenju ambasade SAD u Kijevu.

Ukrajinski predsednik Valodimir Zelenski rekao je juče u tvitu da je zahvalan predsedniku SAD Džou Bajdenu na diplomatskoj i vojnoj pomoći bez presedana.

Sjedinjene Države su poslednjih nedelja bile angažovane u diplomatskim aktivnostima sa Rusijom po pitanju Ukrajine.

Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu, koju je izvršila invaziju 2014. godine i pripojila Krim.

Rusija to poriče, ali kaže da bi mogla da preduzme vojnu akciju na neodređeno vreme ako se ne ispune bezbednosni zahtevi.

Istovremeno, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da je ove nedelje razgovarao sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o razgovorima sa Rusijom.

„Dobro je znati da diplomatski put kontakata sa Rusijom ostaje aktivan“, napisao je Kuleba u tvitu.

Pročitajte na sledećem linku: ČEKA SE RUSKI ODGOVOR! Iskanderi spremni, Kijev kao na dlanu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: