Naslovna Izdvajamo „Snaga naroda“ Dodik se ućutao, hoće li SNSD mijenjati ime

„Snaga naroda“ Dodik se ućutao, hoće li SNSD mijenjati ime

0

Iako je lider SNSD, Milorad Dodik, prije tačno godinu dana javno saopštio ideju o promjeni imena Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Snaga naroda, snaga države, za sada se nije mnogo uradilo na realizaciji iste.

Za skraćenicu SNSD mi smatramo da je to ”snaga naroda, snaga države”, ne samo da je to naziv stranke, rekao je Dodik.

-Možda ćemo čak i tragati za tim da u narednom vremenu promijenimo naziv i da ostane ista skraćenica, da se SNSD zove Snaga naroda snaga države – SNSD. Tako da ćemo ući u neku vrstu reforme – naveo je Dodik 5. novembra prošle godine.

Ipak, na stranačkom kongresu, odžanom posljednjeg dana septembra ove godine u Doboju, na kojem je Dodiku produžen predsjednički mandat koji suvereno drži još od 1996. godine, SNSD nije otvarao pitanje promjene imena.

To je potvrdio zamjenik predsjednika najvećeg poslaničkog kluba u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Srđan Mazalica, ali i dodao kako pomenuti prijedlog ima smisla.

Srđan Mazalica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

-Za promjenu imena je potrebna izmjena Statuta, a na nedavnom saboru stranke ostalo je dosadašnje ime. Ideja predsjednika SNSD da se ono promijeni u Snaga naroda, snaga države je moguće i dalje aktuelna. SNSD jeste u početku profilisana kao stranka socijaldemokratske orijentacije, ali i dalje se zalaže za neke od najvažnijih ciljeva ovog ideološkog pravca, a to su prava radnika, solidarnost prema socijalno ugroženim, ulaganje u zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, infrastrukturu i uopšte u sve što donosi dugoročnu korist za društvo i dobrobit za sve građane – kaže naš sagovornik.

On je potom obrazložio i šta je dovelo do toga da se razmišlja o novom nazivu.

-Kako je socijaldemokratija izrasla u specifičnim istorijskim uslovima, tako i danas SNSD prati izazove sa kojima se suočava Republika Srpska, prati puls naroda i kreira politike za optimalan razvoj društva i privrede. SNSD se tako sve više profiliše kao stranka koja gaji suverenizam u odnosu na globalizam, čuvajući autonomiju i nadležnosti Republike Srpske, ali i developmentizam, u smislu korištenja svih razvojnih potencijala koji mogu omogućiti rast privrede, a onda i socijalna davanja. Prateći narodnu volju u kreiranju politika i jačajući Republiku Srpsku kao državu, može ime Snaga naroda, snaga države imati smisla, a da se zadrži postojeća skraćenica SNSD – zaključio je Mazalica.

SNSD je već jednom mijenjao ime, ali je korekcija bila minimalna. Naime, u martu 1996. osnovana kao Stranka nezavisnih socijaldemokrata pod pomenutim imenom je djelovala do 2002. godine, kada postaje Savez nezavisnih socijaldemokrata, nakon spajanja sa Demokratskom socijalističkom partijom, piše Glas Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: