Naslovna Izdvajamo Snimak obaranja kineskog špijunskog balona! AMERIKANCI DIGLI AVIJACIJU

Snimak obaranja kineskog špijunskog balona! AMERIKANCI DIGLI AVIJACIJU

0

Amerikanci su oborile špijunski balon koji je letio iznad Amerike, a za koji se sumnja da je stigao iz Kine.

Tri aerodroma su zatvorena, a vazdušni prostor je zatvoren kod obale Južne Karoline nakon što su američki vojni avioni gađali objekat iznad Atlantskog okeana.Kako prenosi novinska agencija AP, snimci pokazuju kako balon pada u more nakon male eksplozije.

Očevidci kažu da su vidjeli više vojnih letjelica kako lete otprilike 20 do 30 minuta oko balona prije nego što je iz aviona stigao projektil koji ga je uništio.

Nakon što je balon uočen, uslijedio je veliki pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena sa zahtjevom da ga obori, ali je rečeno da ne smije biti probušen iznad teritorija gdje ima stanovništva.Web stranica za praćenje Flightradar24 pokazala je da avioni američkog ratnog aviacije i obalske straže djeluju u zračnom prostoru između Wilmingtona, Sjeverne Karoline i Myrtle Beacha.

Obalska straža je također savjetovala pomorcima da napuste to područje zbog vojnih operacija „koje predstavljaju značajnu opasnost“, prenosi BBC.

Prema nezvaničnim informacijama, američki lider je danas dao odobrenje na likvidaciju sumnjivog špijunskog balona.

Dolazak balona iznad SAD-a dolazi usred napetosti između Washingtona i Pekinga, a državni sekretar Antony Blinken zbog toga je otkazao put u Peking.

Dok američki zvaničnici slanje balona, za koji se sumnja da je kineski špijunski balon, nazivaju jako neodgovornim činom, Kina tvrdi da se radi o meteorološkom balonu koji je zalutao te pozvala na smirivanje situacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: