24.7 C
Banja Luka

SNSD isključio Republiku Srpsku iz glasanja o sprečavanju sukoba interesa!

Još jedan prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH u režiji SNSD-a.

Ukoliko Parlament BiH na sutrašnjim sjednicama Predstavničkog i Doma naroda usvoji Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, bez obzira na to hoće li ovaj zakon, kao jedan od uslova za otvaranje pregovora s Evropskom unijom na to i uticati, sigurno je da će biti veliki napredak u borbi protiv sukoba interesa u institucijama BiH.

Raport piše da buduća komisija koja će utvrđivati sukob interesa kod državnih funkcionera neće odlučivati po etničkom principu, nego većinom glasova.

Posebno imajući u vidu to da je SNSD pri utvrđivanju načina glasanja u mnogim državnim tijelima uvijek zagovarao entitetsko, odnosno etničko glasanje, što su često koristili i za blokade mnogih procesa, ovo je ogroman napredak i pomak i jedan je od glavnih pokazatelja da se novi zakon temelji na evropskim standardima i principima.

Na etničnom glasanju je, prema informacijama Raporta, insistirao i HDZ tražeći da se uvrsti bar odredba po kojoj će za odlučivanje morati biti po jedan glas iz svakog naroda. I to je odbijeno.

Iako ni ovaj model u sadašnjoj BiH u kojoj uglavnom svi zarad ličnih interesa nastoje nadmudriti sve, nije možda idealno rješenje u smislu preglasavanja, ali je u odnosu na sadašnju situaciju gdje, naročito SNSD i HDZ, nastoje ‘obojiti’ sve kroz etničku pripadnost, veliki pomak.

Zanimljivo je da će biti jedno od rijetkih državnih tijela u koje neće biti etničkog glasanja, možda će iz Centralnu izbornu komisiju BiH biti i jedino.

Prema novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, buduća komisija koja će se birati iz reda stručnjaka i imaće sedam članova, zasjedaće kada bude kvorum od većine članova, a i odluke će donositi većinom glasova i neće biti bitno da li je u većini određen broj članova iz određenog naroda.

Novina u odnosu na sadašnji Zakon je i ta što ukoliko neki član komisije dva puta neopravdano ne dođe na sjednicu, biće pokrenut postupak za njegovo razrješenje.

Inače, sutra će se po hitnom postupku o ovom Prijedlogu zakona glasati u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here