20.7 C
Banja Luka

Višković traži novi aranžman sa MMF-om

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas na sastanku sa delgacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da je Srpska fiskalno stabilna, ali i da je opredijeljena za novi aranžman sa ovom institucijom.

Višković je danas u Banjaluci razgovarao sa delegacijom koju je predvodila šef Misije MMF-a u BiH Alina Ijancu i rezidentni predstavnik MMF-a za BiH Andreas Tudika.

Na sastanku je razgovarano o stanju u oblasti javnih finansija, finansijskoj stabilnosti, kao i o planovima u narednom periodu.

Višković je rekao je da je Srpska fiskalno stabilna, te da nema kašnjenja u isplatama iz budžeta koje se odnose na plate, penzije i socijalna davanja, ali da je bilo određenih korekcije po pitanju određenih grantova i u budžetu za 2023. godinu i u budžetu za 2024. godinu, saopšteno je iz Biroa za odnose za javnošću Vlade RS.

On je naveo da su u budžetu za 2024. godinu penzije uvećane za 9,2 odsto ili što iznosi 170 milona maraka više na godišnjem nivou.

Tokom sastanka Višković je istakao da postoji opredijeljenost Vlade Republike Srpske po pitanju saradnje na potencijalnom novom aranžmanu sa MMF-om, kao i da je stav Vlade Republike Srpske da sve reforme treba da budu u skladu sa Ustavom ove zemlje i sa akcentom u ekonomskoj sferi.

Alina Ijancu, šef Misije MMF-a u BiH, istakla je da postoji mogućnost da se u narednom periodu razgovara o potencijalnom novom aranžmanu, ali da tome prethodi zvaničan zahtjev ispred svih nivoa vlasti u BiH.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here