Naslovna Najnovije SNSD jedina stranka protiv ukidanja akciza

SNSD jedina stranka protiv ukidanja akciza

0

Poslanici SNSD-a su glasali protiv, a to su bili Sanja Vulić, Obren Petrović, Ljubica Miljanović, Miroslav Vujičić i Nebojša Radmanović.

Današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, tačnije glasanje o akcizama, je pokazala da ne postoji vladajuća većina pa je pitanje kakvu koaliciju su napravili Osmorka (tadašnja), SNSD i HDZ i na čemu tačno počiva.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta BiH danas je ponovno razmatrao izmjene zakona o akcizama BiH kojim bi cijene goriva bile niže i do 0,50 KM. Nakon što je zakon usvojio Predstavnički dom, na potezu je ponovo Dom naroda BiH.

Od 38 prisutnih, 31 je glasaslo „za“, pet je bilo protiv, a dvoje suzdržano. Iz Republike Srpske od 12 prisutnih „za“ bilo je petero parlamentraca, dok je pet bilo protiv, a dva suzdržana.

Poslanici SNSD-a su glasali protiv, a to su bili Sanja Vulić, Obren Petrović, Ljubica Miljanović, Miroslav Vujičić i Nebojša Radmanović.

Oni su, do danas, bili dio većine skupa sa poslanicima iz stranaka okupljenih oko Trojke (SDP, NiP, Naša stranka…) i HDZ-a.

Zahvaljujući parlamentarcima iz opozicionog PDP-a, SDS-a, SDA i „Za pravdu i red – Nebojša Vukanović“ – zakon je dobio i opštu i entitetsku većinu te prošao ovaj dom državnog parlamenta.

S obzirom da današnje glasanje, za očekivati je da će izmjene Zakona o akcizama pasti odmah u Domu naroda BiH jer nije za očekivati da SNSD-ovci promjene svoj stav.

Ono što je upitno jeste kako će se ovo glasanje odraziti na buduće djelovanje vladajuće koalicije na državnom nivou (proširena Trojka, SNSD i HDZ) kada su „pali“ već na prvim ispitima odnosno kada su trebali pokazati da li djeluju jedinstveno u korist građana BiH, kako su pompezno najavili prilikom potpisivanja sporazuma ili će nastaviti svako po svom nahođenju.

Treba istaći da vladajuća koalicija još nikada nije predstavila program Savjeta ministara BiH, iako su najavili krajem prošle godine.

(Klix)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: