15.7 C
Banja Luka

Šmit i Dodik igraju svoje igrice iza scene, a narod trpi

– Кristijan Šmit je zaprijetio Republici Srpskoj i njenom narodu ekonomskim sankcijama. Posljedice uvođenja takve odluke ne bi ni okrznule vladajuću oligarhiju, ali bi dodatno osiromašilo narod u Republici Srpskoj, koji i onako teško živi, naročito posljednjih mjeseci u uslovima divljanja cijena osnovnih životnih namirnica.

Ovo je na fejsbuk profilu napisala prof. dr Jelena Trivić.

Ona dalje primjećuje da i posljednji put kada je Кristijan Šmit koristio svoja ovlašćenja takođe ispaštao narod.

“Narod kojem je brutalno ukradena izborna volja, a što je Šmit prokomentarisao svojom čuvenom rečenicom o „sitnim tehničkim nepravilnostima”. Šmit svojim potezima pokazuje da mu do naroda Republike Srpske nije stalo. Da jeste, sve bi izgledalo potpuno drugačije. Mogao je stati uz taj narod koji je odlučno rekao NE politici Milorada Dodika, ali su Šmitovi i Dodikovi interesi stavljeni iznad interesa naroda”, kanstatovala je ona.

Ona dalje naglašava da Кristijan Šmit i Milorad Dodik igraju svoje igrice iza scene, a jedino narod trpi.

“Milorad Dodik se pored tih igrica bavi i pisanjem svojih autorskih tekstova, u kojima “mudro” pita sam sebe šta stranci žele. Stranci, barem dio njih među kojima je i Šmit, želi uzurpatora na čelu Republike Srpske, kako bi se narod i dalje držao potčinjen, osiromašen, demografski osakaćen. Da je drugačije iskoristili bi sve diplomatske mehanizme da tužilaštva i sudovi istraže sve detaljno dokumentovane dokaze o izbornoj krađi”, navela je Trivićeva i dodala:

“Milorad Dodik piše i o Кosovu i Metohiji, dovodeći u istu ravan Republiku Srpsku i južnu srpsku pokrajinu. U trenutku kada se vode i više nego komplikovani pregovori o zaštiti Srba na Кosovu i Metohiji to su izjave koje se doslovno mogu smatrati za zabijanje noža u leđa Srbiji”.

Balkan je, navodi ona, zbog geopolitičkih zemljotresa rovitiji nego ikad i zato treba vrhunska mudrost za sprječavanje pojavljivanja iskri koje bi mogle zapaliti čitav region.

“Rukovodstvo Republike Srbije će donijeti najbolju odluku u skladu sa trenutnim stanjem i slanje bilo kakvih zapaljivih izjava treba zaustaviti. Lako je busati se u grudi i glumiti velikog Srbina kad te na aerodromskoj pisti čeka avion punog rezervoara, spreman da tebe i tvoju porodicu odveze na sigurnu destinaciju, ne musleći šta će biti sa narodom čije emocije probudiš davanjem takvih izjava”, navela je ona.

Jelena Trivić i ovom prilikom naglašava da je srpski nacionalni interes za 21. vijek mir i stabilnost.

“Poštovanje ustavnih okvira država u kojima živimo, kulturno i prosvjetno uzdizanje i bespoštedna borba protiv kriminala i korupcije koji nas već decenijama drže na evropskom dnu. Narod je u oktobru rekao da želi to. Drugi su odlučili umjesto naroda, ali borba i dalje traje”, zaključila je Trivićeva, koja je na prošlim izborima bila Dodikov protivkandidat i koja nije priznala rezultate izbora zbog izborne krađe, koje je, kako smatra opozicija, bila očigledna u Republici Srpskoj.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here