Naslovna Najnovije Hjuman rajts voč: Ukrajina u Izjumu koristila protivpješadijske mine „lepestok“ od kojih...

Hjuman rajts voč: Ukrajina u Izjumu koristila protivpješadijske mine „lepestok“ od kojih su ginuli civili!

0

Ukrajinske snage rasule su u Izjumu protivpešadijske mine „lepestok“ od kojih je poginulo 11 civila, navodi se u izvještaju međunarodne nevladine organizacije „Hjuman rajts voč“.

„Sudeći po svemu, ukrajinske snage rasule su nagazne mine u području Izjuma na širokom području, što je izazvalo smrt civila i konstantan rizik“, navodi se u dokumentu.

Organizacija je sprovela istraživanje upotrebe protivpješadijskih mina u Izjumu od 19. septembra do 9. oktobra – ispitano je više od 100 ljudi, uključujući svjedoke, žrtve, spasioce, ljekare i deminere.

Aktivisti za ljudska prava su otkrili da su mine „lepestok“ korišćene u devet različitih okruga grada, kao u njegovoj okolini. Organizacija je potvrdila da je usljed eksplozija protivpešadijskih mina u Izjumu poginulo 11 civila.

Prema riječima anketiranih lekara, zbog povreda nastalih usljed eksplozija mina medicinsku pomoć je primilo oko 50 ljudi, uključujući petoro djece.

Organizacija navodi da su Oružane snage Rusije spasavale stanovnike Izjuma od ukrajinskih mina.

„Više od 100 lokalnih stanovnika iz Izjuma i okoline ispričalo je da je ruska vojska delila letke sa upozorenjima na opasnost od mina. Takođe su deminirali javne površine i teritorije koje su u privatnom vlasništvu civila. Takođe su odvozili postradale od eksplozija mina u Rusiju na lečenje“, navodi se u izveštaju nevladine organizacije.

„Hjuman rajts voč“ poziva kijevske vlasti da istraže slučajeve upotrebe mina „lepestok“ u Izjumu i okolnim teritorijama.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u septembru da je u cilju dostizanja ciljeva specijalne vojne operacije donijeta odluka da se pregrupišu jedinice iz područja Balakleje i Izjuma u pravcu Donjecka.

Protivpešadijska visokoeksplozivna mina (PFM-1) „lepestok“ postavlja se sistemima za daljinsko miniranje. Predstavlja praktično preciznu kopiju američke mine BLU-43/B (Dragontooth).

Predstavništvo DNR više puta je prijavljivalo da ukrajinske snage u gradovima DNR koriste kasetnu municiju sa minama „lepestok“.

Ukrajina je 2005. ratifikovala Otavsku konvenciju koja zabranjuje upotrebu, skladištenje i proizvodnju protivpješadijskih mina. Prema tome, Ukrajina krši svoje međunarodne obaveze.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube