Naslovna Izdvajamo ŠOK! CRNA GORA predala PVO SISTEME UKRAJINI! 226 lansera sa raketama poslala...

ŠOK! CRNA GORA predala PVO SISTEME UKRAJINI! 226 lansera sa raketama poslala kao vojnu pomoć ZELENSKOM

0

Podgoričke Vijesti objavile su veliki tekst na temu opremanja Vojske Crne Gore novim lakim prenosnim PVO sistemima zemlja vazduh na Zapadu označeni kao MANPADS (Man-Portable Air-Defence System) koji je će zameniti zastareli PVO sistem Strela 2M koji je nakadašnja JNA radila po licenci, a koji se definitvno izbacuje iz naoružanja Vojske Crne Gore.

Ova informacija potvrđena je u Ministarstvu odbrane Crne Gore, ali problem su finansije. U tekućoj 2024. su predviđeni drugi planovi i plaćanja po sklopljenim sporazumima o nabavci novog naoružanja.

Vojska Crne Gore navodi da je definisana nabavka novih lakih prenosnih PVO sistema u periodu 2025-2028.

Iz MO su “Vijestima” potvrdili da se “više ne računa korištenje zastarelog sistema ‘Strela 2M’”, i istakli da će njegova zamena biti nabavljena i uvedena u naoružanje VCG u periodu od naredne do kraja 2028. godine.

“MANPADS prenosivi protivvazdušni raketni sistemi predstavljaju jedan od najefikasnijih sistema za zaštitu snaga na manjim visinama. To što ih, pored efikasnosti, karakteriše i pouzdanost i jednostavnost upotrebe sigurno da će ih preporučiti za jednu od varijanti koju treba ozbiljno razmotriti prilikom opremanja VCG. Iskustva iz rata u Ukrajini potvrđuju njihovu pouzdanost”, kazali su u Ministarstvu odbrane Crne gore za Vijesti.

Kako autor teksta napominje bez preciziranja o konkretno kojem tipu ovih sistema se razmišlja kao potencijalnom novom naoružanju jedinica VCG.

Vojska Crne Gore koristila je Strelu 2M (NATO oznaka SA-7B Grail) koju je koristila bivša JNA, Vojska Jugoslavije, Vojska Crne Gore.

Ono što je zanimljiv podatak jeste da je 2023 godine Crna Gora 226 lansera sa raketama poslala kao vojnu pomoć Ukrajini.

“Važno je istaći da na zadacima izvan granica Crne Gore, crnogorske snage zaštićene jedinicama protivvazdušne odbrane partnerskih država”, poručili su iz MO.

Iz tog resora navode da se zbog njihove kompleksnosti i cene, ne može računati na opremanje VCG tzv.loitering ammunition sistemima, odnosno dronovima-kamikazama koji preko operatera na daljini ili samostalno korišćenjem veštačke inteligencije, pronalaze, identifikuju i uništavaju cilj na udaljenosti i do nekoliko desetina kilometara od mesta lasiranja.“Kod opremanja VCG, posebno sredstvima čija je vrijednost izraz savremenih tehnoloških i tehničkih dostignuća, prvenstveno se vodi računa o zadovoljenju nacionanih potreba i interesa, kao i ispunjenju preuzetih NATO ciljeva sposobnosti. Pored želje da Vojska ove brojne veličine raspolaže sa što je većim brojem sredstava iz raznih sfera, ipak se mora biti realan i racionalan. Činjenica je da potrebe izvođenja savremenih operacija zahtevaju sve više upotrebu i dronova i sličnih sitema, ali i sistema koji ‘sami sebe traže cilj’, prosto krstareći bojištem. To ne znači da su sve zemlje u mogućnosti da prate ta dostignuća, da obezbede popunu jedinica tim sredstvima, da obezbede redovan servis i održavanje, opitovanje i obuku, i u krajnjem nacionalnu privredu koja će ponuditi nacionalnim oružanim snagama da zajedno dođu do najboljih rešenja. Iz tih razloga se i u ovom delu vraćamo na benefite kolektivnog sistema bezbednosti i usklađenog kreiranja odgovora na bezbednosne rizike i pretnje”, kazali su “Vijestima”.

Iz MO nisu konkretno odgovorili da li VCG namerava da razvija sposobnosti u domenu upotrebe FPV dronova i obuke vojnika za njihovo korišćenje, ali se iz odgovora vidi da su svesni opasnosti koje besposadne letelice raznih tipova i veličina danas predstavljaju, te da u tom smislu treba tražiti prvenstveno odbrambena rešenja.

“Bilo bi i više nego prestižno u ovom trenutku za crnogorsku vojsku da ima na raspolaganju savremene sisteme iz oblasti destva na ciljeve upotrebom dronova raznoliko naoružanih, isto kao što bi bilo neoprostivo da se za nacionalne potrebe u skorije vreme ne obezbede sistemi za zaštitu kritične infrastrukture od dejstva ‘oružjem’ kakvi su dronovi”, poručili su iz Ministarstva odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: