Naslovna Izdvajamo ŠOK! Pravoslavna crkva Ukrajine prelazi na novojulijanski kalendar

ŠOK! Pravoslavna crkva Ukrajine prelazi na novojulijanski kalendar

0

Kanonski sporna Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) saopštila je danas da će od 1. septembra 2023. godine preći na upotrebu novojulijanskog kalendara.

Odlukom vrha PCU odobrena je Rezolucija o kalendaru kojom se definiše prelazak na novojulijanski kalendar od 1. septembra, uz napomenu da parohije i manastiri, koji to žele, zadržavaju pravo korišćenja starog kalendara, prenosi “Ukrinform”.

– Ovo je odluka koju je od nas očekivala većina vjernika naše crkve i većina ukrajinskog društva. Odluka nije laka, a mi joj se već dugo postepeno približavamo, korak po korak – rekao mitropolit PCU Epifanije.

To znači da će vjernici UPC Božić slaviti 25. decembra, umjesto 7. januara, Nikoljdan 6. umjesto 19. decembra i Bogojavljenje 6. umjesto 18. januara, dok će datum Uskrsa i još nekih praznika ostati nepromijenjen, navode ukrajinski mediji.

Novojulijanski, to jest Reformisani julijanski kalendar, manje formalno Novi ili “Milankovićev kalendar”, naziv je za usvojenu redakciju novog kalendara na svepravoslavnom Kongresu u Carigradu 1923. godine, koju je predložio Milutin Milanković.

Novi kalendar su prihvatile Carigradska, Aleksandrijska, Antiohijska, Grčka, Kiparska, Rumunska, Albanska i Bugarska pravoslavna crkva.

PCU je nastala ujedinjenjem dvije kanonski nepriznate vjerske organizacije – Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata i Ukrajinske autokefalne pravoslavne crkve.

Status autokefalnosti dao joj je vaseljenski patrijarh, međutim, Ruska pravoslavna crkva i većina pomjesnih crkava ne priznaju kanonski status PCU.

Agencije

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube