Naslovna Najnovije ŠOK U EU! Prva država članica povukla sankcije prema Rusiji (FOTO)

ŠOK U EU! Prva država članica povukla sankcije prema Rusiji (FOTO)

0

Vest koja je prošla “ispod radara” u svetu jeste da jedna članica Evropske Unije povukla neke određene sankcije da bi olakšala laške poslovanje firmi, kao i život građana.

Holandska vlada izdala je 91 “oslobađanja” od sankcija Rusiji koje su počele da se uvode krajem februara, javlja RTL Nieuvs nakon razgovora sa ministarstvima.

Ministarstva su zaštitila imena kompanija koje su uključene, vrednost transakcija koje su izuzete, kao i dotične poslovne sektore, preneo je RTL Nieuvs.

Informacija je bila “osetljiva kompanija”, navodi Ministarstvo spoljnih poslova. Ministarstvima spoljnih poslova, ekonomskih poslova, finansija, infrastrukture i obrazovanja je dozvoljeno da daju izuzeća od sankcija kako bi “omogućili određeni stepen fleksibilnosti u određenim slučajevima”, potvrdio je portparol.

Evropska unija je u aprilu zabranila brodove koji plove pod ruskom zastavom iz evropskih luka. Ministarstvo za infrastrukturu i vodoprivredu izdalo je izuzeće kako bi 34 broda mogla pristupiti holandskim lukama, na primer, jer su prevozili važan teret poput aluminijuma i hrane, prenosi NL#TIMES.

Kao razlog zašto je Ministarstvo spoljnih poslova dalo jedno izuzeće navedeno je “Diplomatski odnosi”, prenela je televizija. U izolovanom slučaju, transakcije koje su uključivale ruske banke u većinskom vlasništvu države bile su dozvoljene.

Ministarstvo finansija odobrilo je 13 dodatnih izuzeća vezanih za zamrznutu imovinu ili robu koja potpada pod režim sankcija.

Ministarstvo za klimu i energetiku, koje potpada pod ekonomska pitanja, izdalo je 25 izuzeća holandskim organizacijama da i dalje dobijaju energiju od bivših kompanija Gasproma. Odricanjem se pomaže 150 kompanija i organizacija, uključujući opštine, škole i vodoprivredne odbore, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo spoljne trgovine i razvojne saradnje, koje potpada pod spoljne poslove, izdalo je 18 izuzeća za 13 organizacija po „humanitarnim osnovama“ za saradnju između EU i Rusije po “čisto civilnim pitanjima”. Miistarstvo spoljnih poslova je izdalo oslobađanje kako bi kompanija mogla da primi još jednu uplatu od Rusije.

Foto: RTL Nieuws/Printscreen

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: