Naslovna Izdvajamo Šolc: Vojni sukob će se završiti kada Rusija izgubi

Šolc: Vojni sukob će se završiti kada Rusija izgubi

0

Sukob u Ukrajini će se završiti kad Rusija izgubi, saopštio je njemački kancelar Olaf Šolc na Međunarodnom ekonomskom forumu u Davosu.

Da bi se rat završio, ruska agresija mora biti poražena. Zato mi, sa našim partnerima, nastavljamo isporuke Ukrajini velike količine naoružanja. To uključuje sisteme protivvazdušne odbrane kao što su IRIS-T ili Patriot, artiljeriju i oklopna pešadijska vozila, što označava dubok zaokret u nemačkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici“, rekao je Šolc.

On je istakao da Ukrajina može da računa na pomoć Zapada „koliko god bude potrebno“.

Nakon što je saslušao pitanje iz publike da li Ukrajina treba da očekuje isporuke njemačkih tenkova „leopard 2” u bliskoj budućnosti, Šolc je odgovorio neodređeno: „Po ovom pitanju sarađujemo sa našim prijateljima i partnerima i ništa ne radimo sami“.

Kancelar je rekao i da treba izbjegavati razvoj događaja u kojima bi „ovaj rat postao rat između Rusije i NATO“.

Po njegovim riječima, Njemačka će nastaviti da pruža vojnu i finansijsku podršku Ukrajini, Njemačka je prošle godine izdvojila za Kijev 12 milijardi evra pomoći.

Takođe je naglasio da će mnoge zemlje predvođene G7 nastaviti da pružaju finansijsku, ekonomsku, humanitarnu i vojnu podršku cijeloj Ukrajini.

(sputnjik)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube