Naslovna Najnovije „SOTONA“ ORUŽJE SUDNJEG DANA Evo sa kakvim nuklearnim arsenalom Rusija raspolaže

„SOTONA“ ORUŽJE SUDNJEG DANA Evo sa kakvim nuklearnim arsenalom Rusija raspolaže

0

Poznato je da ruske strateške snage imaju najubojitiji arsenal nuklearnih bojevih glava u svetu.

Premda je pravi broj operativnih ruskih bojevih glava tajna, procenjuje se da ih Ruska Federacija ima oko 6200.

Na drugom se mjestu lestvice nalaze se strateške snage Vojske SAD-a sa oko 5500 bojevih glava, dok treće mjesto drži Kina, sa takođe respektabilnim nuklearnim potencijalom od oko 400 bojevih glava.

Rusko oružje za masovno uništenje pretežno je nastalo tokom hladnoratovske trke u naoružanju.

Zanimljivo je da je u sovjetskom programu razvoja nuklearnog oružja učestvovao i nemali broj prebijega sa Zapada, koji su nakon što su nakon Hirošime i Nagasakija odlučili pomoći SSSR-u strahu za svet od američkog monopola nad nuklearnim bombama.

Šta bi danas ti ljudi rekli na rusku nuklearnu politiku i Putinove postupke može se samo nagađati.

Stručnjaci smatraju da je oko 1200 ruskih bojevih glava trenutno na njihovim paljbenim mestima, što znači da su spremne za lansiranje u raketama, brodovima, podmornicama.

Glavna snaga RS-24 Jars i RS-28 Sarmat

Putin raspolaže s četvrtom generacijom nuklearnih podmornica tipa Borej koje nose po 16 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 Bulava, svaka sa šest bojevih glava sa pojedinačnim navođenjem.

Pročitajte još

RUSIJA ODREDILA SUDBINU 10 ZAROBLJENIH PLAĆENIKA: Među njima i Hrvat Vjekoslav Prebeg

Kremlju je na dispoziciji i 68 dugodometnih nuklearnih bombardera, od čega jednu trećinu čine supersonični Tupolji 160 koji zajedno mogu nositi gotovo 800 bojevih glava.

Glavnu snagu ruskih nuklearnih projektila ipak čine nove interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars i RS-28 Sarmat. Poslednja je u Kremlju dobila i nadimak “Sotona”.

Za obe vrste projektila Rusi tvrde da uspješno zaobilaze protivraketne štitove i da ih praktično ne može zaustaviti na putu. Najbliže ruskim zapadnim granicama Jarsovi su smešteni u bazama Joškar Ola i Tejkovo kod Moskve.

“Sotona” je na zapadu prozvana oružjem sudnjeg dana.

Iako nije poznato je li do kraja uveden u operativnu upotrebu, navodno se radi o sistemu koji može uništiti čitave države u samo par sekundi. Jedna ovakva raketa na sebi može da nosi i do 10 bojevih glava te ima domet od 18 hiljada kilometara.

“Sotona” je nasljednica sovjetske nuklearne rakete “Vojvoda” kojih se nekoliko desetina još uvek nalazi u zalihama Ruskih strateških snaga.

Svojevremeno se proizvodila u Ukrajini, ali sav svoj nuklearni arsenal, zajedno s “Vojvodama”, Ukrajina je devedesetih dobrovoljno predala Moskvi u zamjenu za priznanje državnih granica, prenosi b92.