26.7 C
Banja Luka

SPC: Očuvajmo svoje zdravlje i čuvajmo druge

Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje, poruka je u Poslanici Sinoda Srpske pravoslavne crkve i svih arhijereja povodom rođenja Isusa Hrista, jednog od dva najradosnija hrisćanska praznika.

Riječi utjehe Sinoda i arhijereja upućene su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usljed posljedica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih.

Upućen je poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale ljekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cijenu sopstvenog života.

Ta ljubav i žrtva obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje.

„A ako nam je, možda, cele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi“, ističe su u Poslanici, objavljenoj na sajtu SPC.

Rođenje Sina Božjeg, ističe se, obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir – mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

Ozareni tom ljubavlju i ovog Božića Crkva je sa, kako se navodi, braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, u kolijevci srpskog naroda.

„Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi“, poruka je Sinoda i svih arhijereja u godini upokojenja, između ostalih, dva čelnika – patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Sinod i arhijereji pozvali su Srbe širom svijeta da očuvaju svoju vjeru, svoj jezik i svoje pismo, ma gdje živjeli, jer, kako ističu, „mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasljeđe i svetosavsku prosvetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta“.

Uz čestitke za Novu 2021. godinu i uz tradicionalni božićni pozdrav „Mir Božji, Hristos se rodi“, Sinod i arhijereji poručuju da je Božić početak našeg vaspitavanja za vrline, a njih je mnogo i one zavise od svakog konkretnog čovjeka i istorijskog trenutka.

„Ipak, sve one počivaju na trijadi svevremenih i suštinski važnih vrlina, a to su: vera, nada i ljubav…“, navodi se u Poslanici.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here