Naslovna Politika Špirić: Izetbegovićeva građanska snažan iskorak ka islamskoj BiH

Špirić: Izetbegovićeva građanska snažan iskorak ka islamskoj BiH

0

– Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić rekao je Srni da u BiH mora biti postignut dogovor o njenom funkcionisanju, te istakao da građansku BiH po viđenju lidera SDA Bakira Izetbegovića Srbi i Hrvati vide kao prvi snažan iskorak ka islamskoj BiH.

Špirić je naglasio da su izjave Bakira Izetbegovića o unitarnom uređenju i funkcionisanju BiH krajnje neodgovorne.

„Prije će globalni igrači nad nama postići dogovor o nama nego što ćemo mi unutar BiH postići dogovor o nama. To potvrđuju i krajnje neodgovorne izjave Bakira Izetbegovića u trenucima kada se susrećemo sa strašnim posljedicama pandemije i kada živimo u vremenu smrti“, istakao je Špirić.

On je naglasio da bi bilo bolje da se Izetbegović koncentriše na ustavna rješenja BiH i da ponudi kompromisan dogovor o načinu boljeg funkcionisanja, ako ništa drugo, makar radi spasavanja života građana.

„Ostaje da vidimo šta znači funkcionalna BiH po viđenju međunarodnih staratelja i ima li razlike. Zato je moje upozorenje da moramo prije pronaći odgovor o nama unutar BiH nego što globalni igrači postignu dogovor nad nama. U suprotnom sve je šuplja priča“, upozorio je Špirić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović juče je u obraćanju na sesiji Kruga 99 o temi „Unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH“, rekao da je unitarna ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvatanja dejtonskog uređenja i koja funkcioniše na bazi građanskog principa, prirodni okvir i uređenje koje štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice kakva je bila i kakvu teže da obnove u BiH.

„Unitarno organizovana država BiH nije gušila identitet, kulturu, posebnosti i jednakosti etničkih grupa u BiH“, mišljenja je Izetbegović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube