Naslovna Najnovije SPREMNA INVAZIJA NA PRIDNJESTROVLJE: Ukrajina prebacuje vojsku sa jednog dela fronta

SPREMNA INVAZIJA NA PRIDNJESTROVLJE: Ukrajina prebacuje vojsku sa jednog dela fronta

0
Ukrajinske trupe su sve bliže i bliže granicama Pridnjestrovlja, izjavio je predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, pišu RIA Novosti.

On je naveo da su, prema operativnim informacijama, ukrajinske vlasti naredile prebacivanje trupa bliže Pridnjestrovlju. Prema rečima Rogova, „sa velikim stepenom verovatnoće se može reći da se (ukrajinski predsednik Vladimir) Zelenski sprema da napadne Pridnjestrovlje“. Osim toga, član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti zaključio je da planovi Kijeva dokazuju potrebu proširenja granica specijalne operacije do Odese.

Predsednik Ukrajine je 24. februara uverio da Kijev ne planira da izvrši invaziju na Pridnjestrovlje. Tvrdio je da njegova zemlja poštuje integritet Moldavije i smatra da je „Pridnjestrovlje teritorija nezavisne zemlje Moldavije“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je Ukrajinu i NATO na avanturističke korake u Pridnjestrovlju. U saopštenju je navedeno da je u blizini ukrajinsko-pridnestrovske granice zabeleženo značajno gomilanje ljudstva i opreme ukrajinskih jedinica. Moskva insistira na diplomatskom rešavanju situacije.

Prethodno je i Aleksej Arestovič, bivši savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine, rekao da je Ukrajina sposobna da za tri dana zauzme Pridnjestrovlje ako to moldavske vlasti zatraže. „Samo odlukom moldavskih vlasti možemo pomoći. Imamo priliku“, rekao je on.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube