Naslovna Najnovije „SPREMNI SMO DA ODGOVORIMO“ Kina ponovo prešla crvenu liniju, Tajvan diže avione...

„SPREMNI SMO DA ODGOVORIMO“ Kina ponovo prešla crvenu liniju, Tajvan diže avione i brodove

0

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Ministarstvo ocenjuje da su vojne vežbe Kine krajnje provokativne „bilo da lansira balističke rakete ili namerno prelazi središnju liniju moreuza“, prenosi Rojters.

Tajvanska vojska će, kako se dodaje, pojačati borbenu gotovost ali neće tražiti rat.

Takođe je rasporedila brodove i avione, kao i raketne sisteme radi praćenja situacije, s obzirom da Kina održava višednevne vojne vežbe oko ostrva, a nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Tajvansko ministarstvo obrane kaže da je njegova vojska podigla avione, poslala brodove i rasporedila kopnene raketne sustave za praćenje situacije nakon što su jutros kineski avioni i brodovi ponovno prešli sredinu Tajvanskog moreuza dok Kina provodi velike vojne vežbe u zonama koje okružuju Tajvan.

Tajvanska vojska pripremiće borbenu spremnost, ali neće tražiti rat, dodalo je ministarstvo obrane.

Predsednica Tajvana Tsai Ing-ven obratila se javnosti rekavši da je tajvanska vojska spremna da odgovori ako to bude potrebno. 

Poručila je to na svom službenom profilu na Twitteru.

– Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vežbe i operacije informacijskog rata, spremni smo da odgovorimo po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne sigurnosne situacije – poručila je Tsai Ing-ven.