Naslovna Najnovije Spremni za napad: Ukrajinci formirali osam novih jurišnih brigada za protivnapad

Spremni za napad: Ukrajinci formirali osam novih jurišnih brigada za protivnapad

0

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je u potpunosti formiralo nove jurišne brigade spremne za nove ofanzivne operacije, a koje se sastoje od 40.000 vojnika.

Ihor Klymenko, ministar unutrašnjih poslova, rekao je u intervjuu da će trupe biti ponovno opremljene i da će proces obuke trajati još dvije do tri sedmice prije nego što im se može dati zadatak „odgovarajućih ofanzivnih jurišnih operacija“ uz ukrajinsku vojsku.

Ukrajinska strategija je nanijeti velike gubitke Rusiji dok postupno napreduje u Bahmutu. Dokumenti Pentagona koji su procurili upućuju na to da su Ukrajinci poslali pojačanja kako bi se spriječilo opkoljavanje grada dok se postepeno stvaraju snage sposobne izvesti protivnapad kako se vrijeme poboljšava.

U istim dokumentima koji su procurili navodi se da Ukrajina treba 12 svježih brigada za proboj, od kojih tri vlastite i devet obučenih i opremljenih zapadnim Leopardom i drugim tenkovima, oklopnim vozilima i ostalom opremom prema NATO standardima.

Nije jasno jesu li nove jurišne snage koje imaju zadatak pomagati regularnoj vojsci, dio potrebnih brigada ili dodatne rezerve. Iako ih je formiralo ministarstvo unutrašnjioh poslova snage su pod kontrolom ministarstva odbrane nakon što budu raspoređene.

Pripadnici snaga su svi dobrovoljci, koji se sastoje od mješavine regruta, policije i nekih veterana iz prethodnih ratova s Rusijom, iako se za provođenje ofanzivnih operacija smatra da je potreban viši stepen obuke.

Rusija se takođe priprema za sljedeću fazu rata, nadajući se da može spriječiti Ukrajinu u bilo kakvom značajnijem prodoru i učvrstiti svoju kontrolu nad dijelom teritorija koji je zauzela na istoku i jugu.

Ministar odbrane Sergej Šojgu naredio je ruskim fabrikama za proizvodnju oružja da brzo povećaju „tempo i obujam proizvodnje“, a posebno udvostruče proizvodnju visokopreciznih projektila. Uspjeh invazije zavisi o „pravovremenoj nadopuni“, rekao je na državnoj televiziji.

BONUS:

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube