Naslovna Politika Srbi za dijalog, Bošnjaci protiv: U vrijeme najveće krize u Sarajevu se...

Srbi za dijalog, Bošnjaci protiv: U vrijeme najveće krize u Sarajevu se PROTIVE RAZGOVORU

0

U vrijeme najveće političke krize u BiH, kada dijalog nema aplernativu, bošnjački delegati u Domu naroda BiH odbili su da glasaju za zaključak kojim se traži razgovor ključnih aktera.

Klub Srba u Domu naroda BiH predložio je nekoliko zaključaka, a jedan od njih glasi: „Dom naroda podržava inicijativu Narodne skupštine Republike Srpske za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu, te ih poziva na sveobuhvatan dijalog o trenutnom stanju u BiH i mogućim rješenjima vezanim za budućnost Republike Srpske i Federacije BiH.“

Međutim, kada je došao red na glasanje, nije bilo podrške prisutnih bošnjačkih delagata i Zlatka Miletića (DF) iz Kluba Hrvata, zbog čega zaključak nije imo potrebnu entitetsku podršku iz FBiH. Upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Doma naroda BiH i o njemu će se glasati u drugom krugu.

Zaključak sam po sebi nema političku snagu, niti bi riješio probleme u BiH, ali odnos prema njegovom sadržaju otkriva ko u BiH predlaže dijalog, a ko se priklanja onima koji više prijete sukobima. Delegatkinja u Klubu Srba, Dušanka Mjakić, kaže da nije bilo nikakvog obrazloženja zbog čega su Bošnjaci bili protiv.

– U samom tok sjednice, svi pa i Bošnjaci, su govorili o tome da je ovoj zemlji prvenstveno potreban dijalog. Nakon toga stvarno pokažete koliko vam je stalo do dijaloga kada treba da glasate. Sve što očekuju bošnjački delegati je da stranci nametnu ono što im odgovara, da im oni naprave državu koja bi bila po njihovoj mjeri, po mogućnosti unitarnu. Da se riješe Srba i Hrvata. Dakle, to je cilj – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Prema njenim riječima, sjednica je bila „totalna lakrdija“, a Klub Bošnjaka „dodatno dezorjentisan“ zato što nije bilo Bakira Izebegovića „koji bi vjerovatno u nekom momentu reagovao“.

– Ne znam da li bi bilo drugačije glasanje, ali bi on vjerovatno pokušavao da odglume do kraja. Međutim, njihov stav na kraju je bio zaista nevjerovatan. Njima se pridružio i delegat Zlatko Miletić, koji sjedi u Klubu Hrvata, a ustvari predstavlja interese Bošnjaka. I to u takvom tijelu kao što je Dom naroda. Ali bez obzira na to, neće imati sedam glasova protiv da bi mogli to da zaustave u drugom krugu glasanja – poručuje Majkićeva.

Komentar iz Kluba Bošnjaka nismo uspjeli da dobijemo. Predsjedavajući Asim Sarajlić se ne javlja na talefon, Denis Bećirović ne odgovara na poruku, a Amir Fazlić kaže da nije bio na glasanju i da ne zna šta se na kraju dešavalo.

Međutim, Bećirović je tokom sjednice rekao „hitna sjednica Doma naroda može biti i poziv na dijalog i spremnost za dijalog“. On smatra da su OHR i Ustavni sud BiH sastavni dio Dejtonskog sporazuma

– Bude li se išlo za donošenje bilo kakve odluke da se jedna strana dezavuiše, mi svi srljamo u neviđenu avanturu – rekao je Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, Nikola Špirić, smatra da bi bilo dobro da svi iz ovoga izvučemo pouku i da shvatimo da je dijalog nezaobilazna forma.

– Izrazio sam javno zabrinutost zbog nespremnosti Bošnjaka da se kreću ka dijalogu. Mislim da je to svaki put dovodilo do krize i do njene kulminacije. Oni uvijek očekuju da će rješenje u interesu Bošnjaka biti uneseno u BiH preko međunarodnih institucija – ocijenio je Špirić.

Špirić je napomenuo da bi volio da su Bošnjaci posvećeniji dijalogu, te da smatra da je nepovjerenje unutar BiH veliko i da nažalost Bošnjaci više vjeruju predstavnicima međunarodne zajednice nego Srbima i Hrvatima sa kojima bi trebalo da obezbijede bilo kakvu formulu suživota u BiH. Špirić je poručio da je ubijeđen da će zaključci u drugom krugu biti usvojeni i da će to postati zaključci Doma naroda.

Predsjedavajući doma naroda, Dragan Čović, rekao da su tri različite strane realnosti BiH, ali da one čine BiH.

– Uvijek sam govorio da jedino ustavno domoljublje ima smisla. Svi drugi lažni patriotizmi su patriotizam jedne ulice, kuće ili stranke, pa možda i jednog naroda – rekao je Čović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: