Naslovna Najnovije Srbija i Kina potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija i Kina potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini

0

U prisustvu predsjednika Srbije Aleksandar Vučića i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga danas je u Pekingu potpisano četiri sporazuma od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Sporazum o slobodnoj trgovini, navodi Tanjug, je potpisao ministar trgovine Tomislav Momirović i Vang Ventao, ministar trgovine Kine.

Pored tog sporazuma potpisani su i Memorandum o razmjeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike, Memorandum o zajedničkom unapređenju industrijske i investicione saradnje Srbije i Kine kao i  srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“ između Vlade NR Kine i Vlade Srbije.

Potpis na Memorandum o razmjeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike stavili su ministar finansija Srbije Siniša Mali i predsjedavajući Nacionalnoj komisiji za reformu i razvoj Dženg Šanđie.

Vučić rekao je da Sporazum o slobodnoj trgovini, koji je danas potpisan u Pekingu, otvara nove vidike u odnosima dvije zemlje, kao i da je inicijativa Pojas i put donijela mnogo dobrog Srbiji.

„Veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što imam priliku da danas budem u Pekingu. Sa mnom su i ministri Vlade Srbije što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa Pojas i put donela je mnogo dobrog našoj zemlji“, objavio je Vučić na instagram nalogu buducnostsrbijeav nakon susreta sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli, naglasio je Vučić.

„Hvala Vam, predsedniče Si, na ličnom angažmanu na jačanju veza naših država i naroda“, naveo je predsjednik Srbije.

Sastanku dvojice predsjednika i potpisivanju sporazuma, pored Malog i Momirovića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar odbrane Miloš Vučević, ministarka kulture Maja Gojković, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube