Naslovna Izdvajamo Srbija od sutra bez ruske nafte iz naftovoda JANAF

Srbija od sutra bez ruske nafte iz naftovoda JANAF

0
I pored želje da EU sankcijama o zabrani uvoza crnog zlata iz Rusije kazni Srbiju prevideli su da naša zemlja odavno ne zavisi od uvoza ove vrste nafte i da se NIS snabdeva iz Iraka.

Srbiji od sutra neće stizati ruska nafta naftovodom JANAF. To je posledica petog paketa sankcija koje je Evropska unija najavila u maju, a koji se odnosi na uvoz ruske nafte kompanijama koje je ovu vrstu crnog zlata prerađuju u svojim rafinerijama. Iako je Evropska unija na ovaj način posredno želela da kazni Srbiju budući da smo jedna od malobrojnih zemalja koja Ruskoj Federaciji nije uvela sankcije zbog rata u Ukrajinu, a pogotovo zbog činjenice da u Srbiji posluje i ruski Gaspromnjef, problema u snabdevanju neće biti.

Naime, Srbija ni do sada nije zavisila od uvoza ruske nafte, osim kada je njena cena na berzi bila povoljnija, tako da loše namere EU prema Srbiji neće imati za njih željeni efekat.

Upravo to potvrđuju i iz Naftne industrije Srbije NIS ističući da je prioritet ove nafte kompanije očuvanje stabilnosti na domaćem tržištu naftnih derivata. Tržište je bez obzire na sve prepreke EU uredno snabdeveno svim vrstama goriva.

– Kao odgovorna kompanija NIS se za ova dešavanja pripremio nakon 5. decembra i obezbedio sigurnu nabavku sirove nafte imajući u vidu da je u pitanju strateška sirovina za ovu naftnu kompaniju. NIS naftu koja nije domaćeg porekla doprema isključivo putem naftovoda JANAF i nakon 5. decembra neće biti moguća kupovina ruske nafte, već će biti nastavljena nesmetana kupovina i transport crnog zlata poreklom iz drugih zemalja, potvrdili su iz NIS.

Ova naftna kompanija uvozi oko tri četvrtine ukupne količine nafte koja se koristi u preradi, dok jednu četvrtinu čini nafta domaćeg porekla. Najveći udeo u ukupnom obimu nafte koji uvoz NIS već godinama zauima nafta tipa „Kirkur” iz Iraka i kompanija ne zavisi od uvoza ruske sirovine.

Primera radi, u toku 2021. NIS je uvezao oko 20 odsto nafte ruskog porekla od celokupnih potreba za uvozom. Dok je ove godine taj procenat bio nešto veći zbog povoljnijih komercijalnih okolnosti.

Važno je istaći da je Rafinerija nafte Pančevo jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope i u njoj je omogućena prerada različitih tipova nafte.

Da problema u snabdevanju naftom neće biti potvrdila je juče i ministarka energetike Dubravka Đedović, istakavši da ovakva odluka EU neće našoj zemlji predstavljati nikakav problem s obzirom na to da postoji alternativa. Srbija je i do sada uvozila naftu iz Iraka i Kazahstana.

Izvor: Politika

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube