Naslovna Region Srbija se ne odriče podrške našem narodu u CG

Srbija se ne odriče podrške našem narodu u CG

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija želi najbliže odnose sa Crnom Gorom i da se nikada neće odreći podrške svom narodu u toj zemlji.

Vučić je, upitan za izjavu predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića, povodom petnaeste godišnjice osamostaljenja, da ta zemlja mora da se odupre „velikoj državnoj kleronacionalistočkoj agresiji našeg negiranja“ i da je tom odlukom ispravljena nepravda, kazao da je ono što se dogodilo prije 15 godina bilo pravo gađana Crne Gore da je donesu, kao i da nikoga ne treba terati da ostane sa nekim ako to ne želi.

„Međutim, da li sam u to vreme voleo i da li bih danas voleo da je odluka drugačija, da voleo bih da smo sačuvali zajednicu Srbije i Crne Gore, ali poštujem pravo građana Crne Gore koji su doneli drugačiju odluku i poštujemo nezavisnost Crne Gore“, objasnio je on.

To, kako kaže, govori o nesposobnosti političara u to vrijeme, jednoj višedecenijskoj antisrpskoj politici koja je vođena protiv našeg naroda u Crnoj Gori i državne zajednice.

„Danas imaju nezavisnu državu, želimo najbliže odnose, ali ne moraju da izmišljaju neprijatelje tamo gde ih nema i da ne govore našem narodu u Crnoj Gori da ne smeju biti pripadnici srpskog naroda, jer ako jesu nemaju prava. Nas zanima da imamo najbliže odnose sa Crnom Gorom, ali i da pružamo podršku srpskom narodu u Crnoj Gori, poštujući nezavisnost Crne Gore“, objasnio je on.

Vučić je istakao da se Srbija nikada neće odreći podrške srpskom narodu, i da ništa ne radi protiv Ustava Crne Gore, ili suprotno evropskim pravilima, međunarodnog javnog prava.

„Samo kada pogledate položaj Albanaca u Severnoj Makedoniji i poredite sa Srbima u Crnoj Gori, a Srba u Crnoj Gori je procentualno značajno više, biće svima sve jasno“, rekao je Vučić.

(Tanjug)