Naslovna Sport Srbija-tim za Azerbejdžan: Čime će sada Piksi iznenaditi

Srbija-tim za Azerbejdžan: Čime će sada Piksi iznenaditi

0

Kada je na evropskog prvaka krenuo maksimalno ofanzivnom ekipom, onda nema razloga da Dragan Stojković bilo šta mijenja u pristupu ni za duel sa Azerbejdžanom.

Bez obzira na zaostatak u poluvremenu, Piksi je ostao vjeran sistemu igre protiv Portugalaca, napravio izmjene, rotirao pozicije igrača i to je donijelo rezultat. Ali, princip da se igra sa dvojicom napadača je ostao do kraja.

Isti plan se očekuje i za meč sa Azerbejdžanom. Ovog puta je u pitanju rival koji cijelu fudbalsku filozofiju otkako mu je selektor Đani de Bjazi bazira na defanzivi i kontrama. Na šest poslednjih takmičarskih utakmica Azeri nisu postigli ni gol, što dosta govori i o njihovom kvalitetu i o opredeljenju.

Srbija će ponovo krenuti ultra ofanzivno, jer su tri boda imperativ, da se pobjedom zaključi martovski ciklus kvalifikacija. Selektor Stojković je najavio još prije prve utakmice da će rotirati igrače, jer je nemoguće da isti sastav iznese sva tri meča. I zaista je bilo promjena protiv Portugalije u odnosu na Irsku.

Samo, nakon tog meča je rekao i da će možda, zbog manjka štopera – Milenković suspendovan, Veljković povrijeđen – promijeniti formaciju i zaigrati sa četvoricom u poslednjoj liniji. To djeluje kao manje vjerovatna varijanta, ali kada je Stojković u pitanju, vidjeli smo do sada, iznenađenja su više pravilo nego izuzeci.

Ako i ostane sa formacijom koju je izveo na teren protiv Portugalije, biće sigurno i novih promjena u timu.

Očekuje se da ovog puta na gol stane Predrag Rajković. Imao je selektor dileme i pred Portugaliju koga da pošalje na gol, na treninzima je jednako testirao obojicu, pa je bilo maltene do poslednjeg trenutka neizvjesno ko će na gol. Dmitrović je u nekim situacijama mogao bolje, pa će u Bakuu Rajković dobiti priliku.

U zadnju liniju idu jedina trojica raspoloživih: Uroš Spajić, Stefan Mitrović i Strahinja Pavlović. Četvrte opcije nema, osim da se, bez potrebe, Nemanja Gudelj spušta među štopere, što je bila propast za tim protiv Škotske.

Dilema je ko će dobiti priliku po desnoj strani. S obzirom na najavljenu totalnu ofanzivu, logično bi bilo da Nemanja Radonjić, kao nagradu za prethodno izdanje, dobije priliku. Iako je i sam priznao da nikada nije igrao krilnog beka. Samo zbog toga ostaje opcija da Lazović ponovo startuje.

Na lijevoj strani se očekuje Filip Kostić, postigao je gol protiv Portugalaca, probio je led posle dosta vremena. Sposoban je da sam sebi stvori prolaz kroz protivničku odbranu i da šalje upotrebljive lopte. Najofanzivniji je od sve trojice lijevih krilnih bekova.

Nemanja Gudelj bi trebalo ponovo da bude u sastavu, jer majstorski zaključava prolaze kroz centralni dio terena, a mogla bi protiv Azera da upali ideja sa Milinković-Savićem kao plejmejkerom iz dubine.

Dušan Tadić je startovao na obije prethodne utakmice, te ne bi bilo iznenađenje da u Bakuu dobije poštedu, pa da sa klupe uđe u igru ako bude potrebno. Ulogu ofanzivnog veziste preuzeo bi u tom slučaju Filip Đuričić.

U samom špicu možda predah dobije i Dušan Vlahović, a uz rekordera Aleksandra Mitrovića šansu da dočeka Luka Jović. Igrao je na kašičicu prethodne dvije utakmice, a ovo bi mogla da bude prava za njega, u kojoj bi njegov kvaliteta kralja šesnaesterca mogao da donese pobjedu Srbiji.

Dakle, tim: Rajković – Spajić, S. Mitrović, Pavlović – Radonjić (Lazović), Gudelj, Milinković-Savić, Kostić – Đuričić – A. Mitrović, Jović.

A, šta ako nas Stojković ponovo iznenadi, na treću utakmicu istrči sa trećom drugačijom formacijom? Bilo bi to iznuđeno rešenje zbog problema sa štoperima, ali bi Srbija onda isrčala na teren u varijanti 4-2-4. Ponovo totalna ofanziva, samo malo drugačije posložena.

Ispred Rajkovića bi onda bio kvartet Gajić, Spajić, Pavlović, Mladenović, dvojica centralnih veznih Gudelj kao defanzivni i Milinković-Savić kao plej iz dubine, po lijevom boku bi napadao Kostić, a po desnom Radonjić ili možda Tadić, da ulazi sa strane u sredinu, što mu je često bio zadatak u reprezentaciji.

I u špicu ponovo Mitrović i Jović.

U toj varijanti tim je: Rajković – Gajić, Spajić, Pavlović, Mladenović – Gudelj, Milinković-Savić – Radonjić (Tadić), Kostić – Mitrović, Jović.

Manje vjerovatna opcija, ali sa Piksijem se nikad ne zna. Bitno je da ne znaju ni rivali…

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube