Naslovna Društvo Srbin o konobarisanju na moru u Hrvatskoj

Srbin o konobarisanju na moru u Hrvatskoj

Jedan konobar iz Srbije, koji je ovog ljeta radio sezonu u Hrvatskoj, opisao je na društvenoj mreži svoje iskustvo rada na obali, a mnoge je zanimalo je li imao problema u Hrvatskoj zbog toga što je Srbin.

Ne, samo što je neki idiot od konobara puštao Thompsonove pjesme i uzvikivao ‘Za dom spremni’, ali je sledeće nedelje poslat kući – započeo je.

Što se ostalog tiče, korektno sam prihvaćen, kao što bi prihvatili i svakog drugog stranca. Imao sam solidan smještaj i ne tako solidne cimere, jestivu hranu i to je to – dodao je.

Uslovi rada

Neki korisnici upitali su ga i da opiše uslove rada.

– Konobarisao sam i na početku sam, kao neko sa malo iskustva, bio pod ogromnim pritiskom. Ne samo da zvuči pakleno, nego tako i jeste – rekao je.

Restoran objektivno jeste ozbiljan i u odnosu na većinu njih na ostrvu djelovalo mi je kao da će to biti preveliki zalogaj za mene koji sam imao samo dva mjeseca nikakvog iskustva u nekom malom baru u Beogradu. Po restoranima je masovno nedostajalo radnika, od kuvara i pomoćnika u kuhinji do šankera i konobara, a vjerujem da sam samo zbog toga i primljen. Na početku niko nije htjeo sa mnom posebno da radi, bio sam prepušten sebi i pravio sam kardinalne greške koje sam kasnije ispravio. I to je to.

Smještaj

Ispričao je i o smještaju u kojem je živio.

– Smještaj je bio korektan. Imali smo mašinu i sušilicu za veš, internet koji je doduše bio nestabilan, a hrana je bila sumnjivog kvaliteta. Za doručak smo svaki mogući dan imali krompir i meso u različitim oblicima, što je stvarno krajnje čudan način da započneš dan. Ručak je bio na istu foru, ali to se već moglo istrpjeti. Isplaćen je svaki prekovremeni sat i tu stvarno nemam nikakve zamerke, jedino što se plaća isto kao običan radni sat. Poslodavci su previše slatkorječivi, nisu željeli da rade sa mnom kao početnikom i pretežno su upućivali samo kritike. Kolege su bile dosta iskvarene nažalost – napisao je.

Plata

Dodao je i da je dnevno dobijao oko 50 evra bakšiša.

„Plata je bila 1.400 eura, imao sam jedan slobodan dan u mjesecu, okvirno oko 11-12 sati rada skoro svaki dan – napisao je.