Naslovna Društvo Srbin u Odžaku kažnjen zbog vožnje badnjaka i isticanja zastave Srbije

Srbin u Odžaku kažnjen zbog vožnje badnjaka i isticanja zastave Srbije

Srbin u opštini Odžak kažnjen je sa 200 KM zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, rekao je Srni predsjednik Srpskog građanskog udruženja „Posavina“ Damir Ivetić.

Ivetić je objasnio da se to desilo na Badnji dan, kada pravoslavci tradicionalno obilježavaju dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

– Jedan od učesnika tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela Damir Kovačević kažnjen je sa 200 KM zbog, kako mu je rečeno, isticanja srpske zastave jer je to, navodno, vrijeđanje druga dva naroda – rekao je Ivetić.

Ivetić je istakao da su Srbi u Odžaku zgroženi ovakvim sramnim činom i diskriminacijom Srba.

Sveštenik iz Odžaka Nenad Tojić rekao je Srni da je danas biti Srbin u FBiH veoma teško.

– Valjda je to naš krst koji mi Srbi nosimo u Federaciji. Kada nekome smeta srpska zastava na vjerske praznike onda se samo treba upitati kako je moguće da mi Srbi ostvarimo neka druga prava – naveo je sveštenik Tojić.

On je pozvao na mir i jedinstvo.

– Poručujem da ne treba dizati tenzije, treba biti pravi, istinski hrišćanin, da širimo mir i bratsku ljubav – istakao je sveštenik Tojić.
On je rekao da je ovo prvi slučaj ovakve diskriminacije Srba u Posavskom kantonu od završetka rata.

-Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta izjavio je da izlivi mržnje prema srpskom narodu u Odžaku na vjerski praznik, zbog tradicionalne vožnje i kićenja badnjaka i isticanja zastave Srbije, predstavljaju jasan pokazatelj kako je biti Srbin u FBiH.
Broćeta je rekao Srni da se Srbi uskoro neće smjeti izjašnjavati kao Srbi ni u kantonima gdje je priznata konstitutivnost naroda.
– Nažalost, u Federaciji će uskoro biti Srbi oni koji će se izjašnjavati i igrati po notama svojih pretpostavljenih u centrima kantona, što je nedavno bio primjer u Livanjskom kantonu – naveo je Broćeta.
Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da nije iznenađen što je Srbin u opštini Odžak kažnjen sa 200 KM zbog tradicionalne vožnje badnjaka kroz srpska sela i isticanja zastave Srbije, s obzirom na to da je riječ o Posavskom kantonu, koji do danas nije sproveo odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda.
– Od njih me ništa ne čudi i na taj način se sa područja Odžaka žele ukloniti Srbi. Činjenica je i da je na posljednjim izborima Srbin iz SNSD-a osvojio mandat u Opštinskom vijeću ove lokalne zajednice i predstavlja neku vrstu jezička na vagi, što im predstavlja dodatni problem – rekao je Radanović.
Radanović je pojasnio da se izricanjem kazne za isticanje zastave Srbije jasno poručuje Srbima da za njih nema mjesta u FBiH.
– Naše je da se borimo, kao što su to učinili ljudi u Odžaku koji imaju svog predstavnika u Opštinskom vijeću. Srpski narod do danas nije konstitutivan u Ustavu Posavskog kantona – ukazao je Radanović.

Kada je riječ o isticanju zastave Srbije, Radanović je istakao da je riječ o međunarodno priznatoj državi čija se zastava vijori ispred sjedišta UN na Ist Riveru u Njujorku, ali i u drugim svjetskim metropolama.

– Ne razumijem da bilo koji organ vlasti u BiH može da smatra da nekog vrijeđa isticanje zastave međunarodno priznate države. Nije problem da se zastava Srbije vijori u svjetskim metropolama, ali je problem u Odžaku – rekao je Radanović.

Radanović je podsjetio i da su Srbi iz Bosanskog Petrovca kažnjeni prošle godine zbog nošenja badnjaka.

– Svake godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sprorazuma se tradicionalno obilježavao Badnji dan, Božić, pravoslavna Nova godina, da bi se prošle godine dogodilo da učesnicima kolone budu izrečene novčane kazne, a da su dva policajca koja rade u Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona suspendovana jer su učestvovali u proslavi Badnjeg dana – podsjetio je Radanović.

Prema njegovim riječima, za svakog ko se bavi zaštitom prava Srba u FBiH, više ništa ne može biti iznenađenje.

– Srbi se u FBiH vide kao problem koji treba da bude riješen upravo kažnjavanjem ili omalovažavanjem – smatra Radanović.