Naslovna Društvo SRPKINJA(107): Njen recept za dug život je savim jednostavan, bitna je JEDNA...

SRPKINJA(107): Njen recept za dug život je savim jednostavan, bitna je JEDNA STVAR

Baka Ilonka je rođena u Bačkoj Topoli, u vojvođansku prestonicu došla je sa 16 godina, i od tada živi u novosadskom naselju Satelit.

Baka Ilonka Kovač danas je 19. oktobra napunila 107 godina, i ona je zvanično najstarija stanovnica Novog Sada i Srbije.

Super baka je postala prava atrakcija kada je punila 104. godina, a tom prilikom izjavila je rečenicu koja je obišla sve društvene mreže.

– Kad sam napunila 100 godina, rekla sam mu: „Do sad sam ja to radila, a sad sam spremaj svoju sobu! – nasmeijala je sve tada Ilona Kovač jer su reči bile upućene njenom sinu osamdesetogodišnjaku.

Baka Ilonka je rođena u Bačkoj Topoli, a u Novi Sad je došla sa 16 godina. Danas živi na Satelitu. Sin je neženja i živi s njom. Od ćerke je dočekala i čukununuka, međutim, niko od njih ne živi u Novom Sadu.

– Uvek sam živila skromno, pa i danas, ne pijem čak ni kafu. I treba uvek mnogo raditi, biti u pokretu. Ja sam celog života mnogo radila, noću kad nisam mogla da spavam, vezla sam ručne radove. I danas obrađujem svoju malu baštu, niko mi ne pomaže.

Usisam, ispeglam, kuvam, veš ne stavljam u mašinu, perem na ruke… Jeste teško, ali sve uradim sama. I ja se čudim kako toliko dugo živim. Više puta sam osetila da je došao kraj, ali, evo, i dan-danas sam tu. Nikad se ne zna unapred, to je trenutak u kojem se nešto dogodi ili ne” priča baka Ilonka.