13.7 C
Banja Luka

Srpska potpisala ugovor sa novim američkim lobistima

Iz Republike Srpske su se obavezali da će navedenoj lobističkoj kući plaćati mjesečni iznos od 63.000 dolara.

Vlasti Republike Srpske, na čijem čelu je predsjednik Milorad Dodik, koji je na “crnoj listi” SAD-a, potpisali su još jedan ugovor s američkom lobističkom kućom, saznaje Fokus.ba. Ugovor sa lobističkom kućom Schifanelli Law, LLP stupio je na snagu 19. septembra.

U ugovoru koji je objavljen u zvaničnom registru, kompanija Schifanelli Law, LLP Republiku Srpsku će zastupati po pitanju promocije investicija, ekonomske saradnje i “sličnih mogućnosti za Amerikance i američke biznise u RS”. Republici Srpskoj će pružati druge vrste pravne pomoći, između ostalog, i kod ugovor s trećim stranama.

Kako je navedeno, ugovor je potpisan između navedene lobističke kuće i Kancelarije RS za saradnju, trgovinu i investicije.

Inače, u američkom registru još uvijek su aktuelni nalozi Vlade Republike Srpske o angažovanju lobističkih kuća u SAD-u i to Myrmidon Group LLC (pokrenuto 16. avgusta 2011.) kao i McGinnis Lochridge (pokrenuto 6. maja 2019.).

Kako smo objavili, Vlada RS je 7. februara ove godine potpisala novi sporazum sa lobističkom kućom u Teksasu McGinnis i Lochbridge. U ime Vlade RS učinio je to ministar Zlatan Klokić.

Iz Republike Srpske su od usluga navedene lobističke kuće tražili da ima u fokusu:

-Prava i obaveze RS u okviru međunarodnog prava uključujući Dejtonski mirovni sporazum kao i drugih međunarodnih akata koje potpisuje BiH

-Prava i obaveze RS i BiH naspram OHR-a, PIC-a, Savjeta bezbjednosti UN-a, OSCE-a, EU, te Savjeta Evrope.

Iz Republike Srpske su se obavezali da će navedenoj lobističkoj kući plaćati mjesečni iznos od 63.000 dolara. Inače, Vlada RS je sa ovom lobističkom kućom, kako je vidljivo u registru, potpisivala akte i 2. februara prošle godine, kao i 2021., 2020., te 2019. godine.

Inače, ranije su objavljeni podaci da je RS samo u periodu od 2007. do 2011. potrošila 13 miliona dolara na lobiste u SAD. Dok nastavlja saradnju sa američkim lobistima predsjednik RS Milorad Dodik najavio je 8. marta kako će uvesti tzv. zakon o „stranim agentima“ kojim bi regulisao aktivnosti neprofitnih organizacija koje djeluju u Republici Srpskoj. Rekao je da će ovaj zakon odražavati američko zakonodavstvo.

(Fokus)  Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here