28.7 C
Banja Luka

Srpska ulaže milione maraka u predstavništva, bez rezultata!

Iako osam predstavništava Republike Srpske po svijetu ne daju nikakve rezultate, a milioni se ulažu, to ne sprečava Vladu Srpske da iz budžeta izdvoji još milion KM za novo, deveto, predstavništvo u Kini.

Kada bi se milioni maraka dijelili šakom i kapom za pomoć bolesnoj djeci ili u humanitarne svrhe kao što se dijele za predstavništva Srpske, od kojih korist imaju samo pojedinci, ovaj svijet bi bio bolje mjesto.

Međutim stvarnost je drugačija jer će Vlada prije dati milion za novo predstavništvo u Kini nego taj novac rasporediti za građane.

„Sredstva koja se izdvajaju za rad ovih predstavništava i ono što se zauzvrat dobija nije srazmjerno i treba preispitati prvo rad postojećih predstavništava, a i bilo kojih budućih za koje se razmatra otvaranje,odnosno koliko koristi oni mogu donijeti u odnosu na sredstva koja se ulažu za njihov rad“, smatra Damjan Ožegović, TI BiH.

Ono što bi Republici Srpskoj sada najviše trebalo su strane investicije, ali očito Republika Srpska nema moćnih prijatelja koji su spremni da investiraju u neki projekat. Strane investicije izostaju, a nema ni konkretnih rezultata postojanja predstavništava, smatraju stručnjaci.

„Nema transparentnosti i ne znamo mnogo o radu tih predstavništava. Oni polažu račune Vladi a sve ostalo se negdje zavuče pod firmu samozatajne diplomatije i nije to za javnost. Ja sam radio godinama u diplomatiji. Itekako se javnost o tome obavještava. Imate predstavništva za koja ne znamo ni da li postoje ni ko u njima radi ni šta rade jer ako saznamo ko to radi uhvatimo se za glavu otkud sad  pa to“, kaže Igor Davidović, predsjednik „Demokratski centar“ BL i bivši diplomata.

Zvaničan zadatak predstavništava je dovođenje stranih investitora, promovisanje Srpske u inostranstvu ali i otvaranje radnih mjesta. Ništa od navedenog nije urađeno za građane, ali ni za promociju RS koja je pod teškim sankcijama.

„Kada pogledamo predstavništva RS u svijetu i u kontekstu svrhe i rezultata vidimo da su troškovi daleko veći nego rezultati nego djelovanja tih predstavništava koja su u stvari manje više privatna predstavništva Milorada Dodika, da kada tamo negdje ode, da ga neko može sačekati na aerodromu, pridržati kišobran umjesto da to zaista doprinosi građanima koji izdvajaju enormna sredstva za finansiranje tih predstavništava“, ističe Doc.dr Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Republika Srpska planira ove godine izdvojiti 7,1 miliona KM za rad svojih predstavništava u inostranstvu, što je za 873.000 KM više u odnosu na prethodnu godinu.

(BN) Foto: BN

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here