Naslovna Svijet Srpski naučnik razvija „raketnu vakcinu“

Srpski naučnik razvija „raketnu vakcinu“

vakcina
Foto: Ilustracija

Gost TV Prva, Vladimir Cmiljanović, srpski naučnik koji godinama živi i radi u Švajcarskoj i na čelu je tima koji pravi vakcinu druge generacije pod nazivom „Raketna vakcina“, predstavio šta je zapravo cilj vakcine.

Cmijanović radi na novoj vakcini koja se zove „Raketna vakcina“, ona se naime razlikuje od ostalih jer će graditi različite vrste proteina, koji će kako virus mutira, da ga napadaju sa svih strana i spriječe njegovo širenje.

„Raketna vakcina se tako zove, jer je cilj tog projekta da čovjek dobije jednu ili maksimalno dvije doze gdje će biti zaštićeni par godina za sve varijante čak i buduće, poseban rizik je za mutacije koje će tek da se dese“, rekao je on u gostovanju.

Predviđa, da bi u roku od 12 do 15 meseci trebali da imamo vakcinu raketnog oblika, a to je, kaže, vakcina koja ima više virusnih proteina od korona virusa.

Navodi da je skoro u vakcinu dodat i virus Kovid-19, jedan dio nema mogućnost da se namnoži, a drugi se sporo umnožava.

„Sve sadašnje vakcine, štite protiv Vuhan varijante, poslije smo dobili mnoge druge varijante, virus je već počeo sistemski da se mijenja upravo u tom dijelu spajk proteina“, rekao je Cmijanović.

Ističe da se od prve generacije vakcina možemo ponovo zaraziti, ali da je ona dobra u tome jer sprečava da čovjek od korona virusa premine. Tvrdi da je bitnije raditi na drugoj generaciji vakcine.

„Raketna vakcina je postala švajcarska nacionalna vakcina, mi tu gradimo širok spektar antitijela koja napadaju virus sa svih strana, jer ako spajk mutira napašće ga antitela sa razlilčitih strana“, rekao je on

Dodaje da je vakcina i dalje u razvoju, kao i da se pripremaju da krenu sa kliničkim studijama, ističe da je u razvijanje vakcine uloženo pola miliona švajcarskih franaka, te da se nada da će do kraja sljedeće godine uspjeti da potpuno razvije vakcinu.