Naslovna BIH Šta donosi promjena na čelu PDP? Kojim putem ide Draško Stanivuković?

Šta donosi promjena na čelu PDP? Kojim putem ide Draško Stanivuković?

0

Izborni Sabor PDP na kojem bi ta stranka trebalo da dobije novog predsjednika biće održan na proljeće sljedeće godine.

Najveći favorit za preuzimanje dužnosti od sadašnjeg lidera PDP, Branislava Borenovića, jeste aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Izvori Srpskainfo iz vrha te opozicione političke partije otkrivaju da će Sabor PDP, najvjerovatnije, biti održan krajem aprila ili u maju sljedeće godine.

Oni tvrde da pored Stanivukovića, koji je proteklih dana javno obznanio namjeru da preuzme vođenje stranke, još jedino Jelena Trivić ima šansu da dođe na čelo PDP.

Oni, takođe, tvrde da bez obzira na predstojeću promjenu na vrhu stranke, PDP neće mijenjati svoju politiku niti će napustiti opoziciju.

– Drugi četvorogodišnji predsjednički mandat Branislavu Borenoviću ističe u septembru 2023, a budući da Sabor sigurno neće biti održan u toku ljetnjih mjeseci, najrealnije je očekivati da to bude organizovano krajem aprila, eventualno u maju. Osim Draška, koji ima najveće šanse da preuzme vođenje stranke, tu je još jedino Trivićeva. Minimalne su šanse da se pojavi neko treći –  ističu naši izvori.

Na pitanje da li postoji mogućnost da PDP, predstojećom promjenom na vrhu partije, promijeni i dosadašnji „čvrsti opozicioni kurs“, odnosno da očekivanim dolaskom Stanivukovića za „kormilo“ ta stranka uđe u „simbiozu“ sa SNSD i na republičkom nivou vlasti, a ne samo u Banjaluci, naši sagovornici otkrivaju da je Stanivuković obećao da to neće činiti.

– Na posljednjoj sjednici Predsjedništva PDP Draško je pred svima rekao da nema šanse da PDP promijeni politiku i da nema nikavog približavanja SNSD. Podsjetio je na sve svoje sukobe s Miloradom Dodikom i vladajućim režimom, ali da on, s pozicije gradonačelnika Banjaluke, mora da radi stvari koje su potrebne za normalno funkcionisanje grada – kažu naši sagovornici.

Lider PDP, Branislav Borenović, za Srpskainfo potvrđuje da sljedeće godine dolazi do promjene na čelu stranke, te da je to, prema njegovim riječima, u skladu sa statutarnim ograničenjem da isti predsjednik može voditi PDP maksimalno dva četvorogodišnja mandata i da se više ne može kandidovati.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

– Vidim da to izaziva ogromnu pažnju jer smo jedini u Republici Srpskoj, cijeloj BiH, a vjerovatno i regionu, koji imaju takvo statutarno ograničenje. Ta odluka, koju smo na moj lični prijedlog donijeli na prethodnom Saboru partije 2019. godine, kada sam drugi put reizabran za predsjednika PDP, bila je potpuno ispravna, ali i izazovna i sigurno šalje snažnu poruku da partija nije jedan pojedinac, da rukovođenje nije vječno rezervisano za jednog čovjeka, već da suštinski otvara prostor za nove ljude, ali i da uvažava one koji su učestvovali u stvaranju PDP. Valjda smo to pokazali konkretno u prethodnom periodu. Mladost i energija novih ljudi, uz mudrost i iskustvo postojećih, po meni je najbolja demokratska mjera kojoj trebamo težiti i u narednom periodu – kaže Borenović.

On dodaje da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva PDP jednoglasno donijeta odluka o formiranju radne grupe, koja će raditi na pripremi i provođenju izbornog Sabora PDP sljedeće godine.

– Procedure delegiranja, kandidovanja, izbora Glavnog odbora, predsjednika, Predsjedništva i ostalih struktura stranke, najvažniji su procesi koji nas čekaju i biće urađeni u skladu sa statutarnim odredbama. Slijedi nam veoma ozbiljan i odgovoran rad u narednom periodu – kaže Borenović.

Na pitanje da li će PDP, nakon promjena na čelu partije, mijenjati svoj dosadašnji čvrsti opozicioni kurs, Borenović kaže da očekuje kako će PDP, “kao i uvijek, imati snažan i jasan odgovor na sve izazove sa kojima se suočava naše društvo”.

– Kako kroz izbor rukovodstva partije, tako i kroz programsko profilisanje kroz naše dobro poznate postulate – da bude posla, dostojanstva i pravde za sve ljude, da bude svjetska, a ostane Srpska. Da poštujemo jedni druge u BiH i unutar važećeg ustavnog okvira radimo, ostajemo i opstajemo kao narodi koji sukobe i tenzije razgrađuju, a grade mostove saradnje i uvažavanja među nama. Ponavljam, izuzetno je ozbiljan, odgovoran i važan posao i odluka koju će delegati donijeti na našem Saboru – kaže Borenović.

S druge strane, politički analitičar Velizar Antić smatra da će predstojeća promjena na čelu PDP i očekivani dolazak Draška Stanivukovića na mjesto predsjednika te stranke, prema njegovom mišljenju, dovesti do promjena u politici i odnosu PDP prema aktuelnim vlastima u Srpskoj.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ukoliko Draško Stanivuković dođe na mjesto predsjednika PDP možemo očekivati da će nastaviti istu onu politiku koju je provodio do sada. U prvom dijelu je bio apsolutni protivnik vlasti i režima Milorada Dodika i zbog toga je trpio opstrukcije od strane skupštinske većine u Banjaluci. Međutim, u posljednje vrijeme sam Draško Stanivuković je promijenio svoju retoriku i istakao da je potrebno napraviti simbiozu sa vlastima na entitetskom nivou – podsjeća Antić.

On, između ostalog, tvrdi da Stanivukovićeva “transformacija” od “tvrdog opozicionara” do nekog ko je spreman na “simbiozu” sa SNSD, jasno ukazuje na to da je gradonačelnik Banjaluke, prema njegovim riječima, spreman na “određeno približavanje vlastima u Srpskoj”.

– Moguće je očekivati i da će PDP napustiti tvrdo opoziciono djelovanje i ući u određenu simbiozu sa SNSD i vlastima na republičkom nivou ukoliko Draško Stanivuković postane predsjednik PDP. O čemu se zaista radi i da li će tako biti, vidjećemo već na sljedećim lokalnim izborima koji nas očekuju za dvije godine – kaže Antić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube