30.7 C
Banja Luka

Šta je ruska hipersonična interkontinentalna nuklearna raketa „Satan 2“?

Ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je novo upozorenje da bi moskovski interkontinentalni balistički projektil (ICBM) RS-28 Sarmat, nazvan „Satan 2“, uskoro mogao biti spreman za razmještanje dok kriza u Ukrajini traje nakon 10 iscrpljujućih mjeseci.

U govoru komandantima na kraju godine u srijedu, gospodin Putin je nagovijestio buduću umiješanost Satana 2 u sukob dok je ruske vojnike i načelnike odbrane proglasio „herojima“ i obećao dalju podrđku oružanim snagama.

Izgledi za lansiranje ICBM-a posljednji put su istaknuti u julu kada se g. Putin obratio diplomcima vojne akademije u Kremlju i rekao: „Nastavićemo razvijati i jačati naše oružane snage, uzimajući u obzir potencijalne vojne prijetnje i rizike.“

Prije toga, zamjenik predsjedavajućeg odbora za odbranu Aleksej Žuravljov upotrijebio je to kao prijetnju kada ga je u maju intervjuisala državna televizija „TV Rusija 1“ u vezi s težnjama Švedske i Finske prema pridruživanju NATO savezu u svjetlu krize.

Gospodin Žuravljov je tvrdio da bi Moskva mogla osloboditi Satanu 2 da uzvrati udarac na te nacije, te na Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD, koje Putin režim smatra ključnim organizacionim snagama iza vojnog saveza Alijanse.

Projektil je razvijen kao nasljednik izvornog ICBM-a „Satan“, inače poznatog kao R-36 ili Voevada, koji potječe iz sovjetske ere i mogao je nositi samo 10 bojevih glava i pokriti domet od 10.203 do 15.996 kilometara, u poređenju sa Satanom 2 koji ima superiornih 9.977 do 17.992 kilometara, prema podacima američkog Centra za strateške i međunarodne studije.

Putinova administracija izvela je probno ispaljivanje Satana 2 dana 20. aprila, lansiravši ga s kosmodroma „Plesetsk“ na sjeveru i izjavivši da su njegove „praktične bojeve glave“ pogodile dodijeljene mete na raketnom poligonu „Kura“ na poluostrvu Kamčatka, prenosi „Independent„.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here