Naslovna Izdvajamo Šta je Šmit poručio Dodiku

Šta je Šmit poručio Dodiku

0

SARAJEVO – Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH, kojeg RS ne priznaje, poručio je da izbori moraju da budu održani po novom zakonu, te naveo da se „političari sa njim ne mogu igrati“.

Šmit je dodao da bi Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, „preporučio vrlo prijateljski da ne misli da je veća sila nego što je stvarno“.

„O budućnosti Bosne i Hercegovine odlučuju građani i građanke. Tu je Dodik samo mali točak u cijelom sistemu. Zbog toga, ne bi trebao takvim jeftinim temama da dovodi u pitanje upravo evropski put BiH“, poručio je on komentarišući najave Dodika da će odustati od evropskog puta ako Šmit nametne neke odluke.

„Ne znam šta se dogovorio u Minsku sa (Aleksandrom) Lukašenkom koji je pokrao izbore, samo znam kada bih pogledao koliko mladih ljudi iz Republike Srpske odlazi u Beč, Minhen, Frankfurt ili Amsterdam ili želi otići u ove gradove, a pogledam koliko je onih koji žele u Minsk, onda mislim da se ponašanje gospodina Dodika samo po sebi tematizira“, naveo je Šmit.

Kako je istakao, „evropska integracija i zahtjev integriteta izbornog procesa, o tome se ne donosi odluka kako je Dodik raspoložen ili neraspoložen“.

„On ima samo jednu mogućnost da sjedne u voz koji vozi ka Evropi, ako ne sjedne u taj voz, voz će ipak krenuti i bez njega jer ja sam ubjeđen da za Bosnu i Hercegovinu je jedini put za budućnost i blagostanje put u evropske integracije. U tom slučaju Dodik više neće biti važan“, zaključio je Šmit, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: