21.7 C
Banja Luka

Šta je „treana“ kojom je trovan Saša Kulišić?

Saša Kulišić je, što je i zvanično potvrđeno, duži vremenski period trovan tabletama.

Prema zvaničnom saopštenju Okružnog suda u Doboju maloljetna kćerka (15) Saše Kulišića je kobne večeri ocu u limunadu sipala izmrvljene tablete „treana“.

„U namjeri da liše života Kulišića 29. januara u popodnevnim časovima, a nakon što je maloljetna A.K. usitnila veći broj tableta naziva ”treana“ jačine 10 mg, koje je kupila sestra prvoosumnjičene V.M. na molbu osumnjičenih, iste pomiješala sa vodom, da bi u dogovoru sa osumnjičenima, u večernjim časovima otišla u porodičnu kuću svog oca gdje je uz upotrebu vode, u kojoj se nalazio izmrvljeni prah tableta, napravila limunadu koju je dala svom ocu“, saopšteno je iz Okružnog suda u Doboju.

Kulišić je bio svjesan nuspojava, tražio je medicinsku pomoć, međutim nalazi koje je radio bili su uvijek uredni, prenosi Alo.

Stručnjaci navode da se “Treana“ ne može kupiti bez recepta. Prema riječima apotekara, čak i kada pacijent plaća punu cijenu – mora imati recept.

„Treana“ od 10 mg, košta oko 35 KM, a na recept ta cijena iznosili ili 3 KM ili se ne plaća ništa.

„Prema mojim iskustvima, kod nas se taj lijek najčešće koristi kod pacijenata sa šizofrenijom ili bipolarnim poremećajem“, kaže magistar farmacije za AloOnline.ba

Inače, lijek „Treana“ sadrži aktivnu supstancu olanzapin. Lijek pripada grupi lijekova poznatoj kao antipsihotici i koristi se u liječenju sljedećih stanja: šizofrenije, bolesti sa simptomima kao što su umišljanje da čujete, vidite ili osjetite neke stvari kojih nema, pogrešna uvjerenja, neobična sumnjičavost i povlačenje u sebe.

Lijekovi ovog tipa mogu uzrokovati neobične pokrete uglavnom lica ili jezika. Veoma rijetko, lijekovi ovog tipa uzrokuju kombinaciju groznice, ubrzanog disanja, znojenje, ukočenost mišića i pospanost ili uspavanost.

Primjećeno je povećanje tjelesne mase prilikom primjene lijeka.

Visok nivo sećera i masti u krvi (trigliceridi i holesterol) je primjećen kod pacijenata koji uzimaju lijek „Treana“.

Saša Kulišić je, po tvrdnjama onih koji su ga poznavali, imao većinu nuspojava lijeka koji mu je sipan u napitke.

Sumnjao je da nešto nije u redu, pogotovo nakon saobraćajne nezgode koje se uopšte nije sjećao.

„Tek sad kad premotam film, a na kontu toga, kako se piše, da su oni njega drogirali, sad se sjećam da sam nedavno, kad smo išli u Sarajevo, primijetio da je on nešto bio čudan. Kad sam ga pitao šta ti je, rekao je: ‘Ma, nemam pojma’. Djelovalo je kao da će zaspi. To mu se desilo više puta“, rekao je ranije Sašin prijatelj Aleksandar, prenosi Glas Srpske.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here