Vagner grupa razbila se u najmanje četiri manje grupe. Mešanjem boraca sa drugim plaćenicima lojalnim Vladimiru Putinu, ruska vlada se nada da će sprečiti ponavljanje događaja od prošle godine, kada je Vagner okrenuo leđa ruskom predsedniku i njegovom ministarstvu odbrane.

„Deo cilja restrukturiranja je osigurati veću kontrolu nad operacijama u celini“, rekao je jedan od američkih zvaničnika, prenosi Politiko.

Operišu po Africi

Nove privatne armije već su raspoređene na specijalnim misijama širom sveta, uključujući Ukrajinu i Afriku, gde se očekuje da će imati sličnu destabilizujuću ulogu na globalnoj sceni kao kada su bile pod komandom Jevgenija Prigožina, rekli su zvaničnici.

Rekonstituisane paravojne grupe već su primorale Bajdenovu administraciju da povuče trupe iz Nigera i Čada nakon velikih neuspeha u borbi protiv terorizma – istovremeno predstavljajući izazov za američku politiku u Centralnoafričkoj Republici, Maliju, Burkina Fasu, Libiji i drugim afričkim zemljama.

Jedna od četiri grupe je usklađena sa Nacionalnom gardom Rusije. Već je prebačena u Ukrajinu i izgubila je značajan broj boraca. Druge dve grupe deluju pod kontrolom ministarstva odbrane i moskovskih obaveštajnih službi. Četvrta grupa, poznata kao Afrički korpus, usklađena je sa postojećom grupom Redut i još uvek radi na preuzimanju kontrole nad bivšim Vagnerovim snagama u nekim afričkim prestonicama, rekli su američki zvaničnici.

Malo se zna o raspodeli novih frakcija, uključujući koliko članova dolazi iz Prigožinovog Vagnera u poređenju sa drugim postojećim paravojnim organizacijama. Takođe nije jasno u kojoj meri je Prigožinov sin, koji je prvobitno preuzeo kontrolu nad hiljadama Vagnerovaca nakon očeve smrti, još uvek uključen u vođenje manje grupe boraca koji su verni sećanju na njegovog oca. Mlađi Prigožin verovatno je na čelu nekih snaga u Centralnoafričkoj Republici i Maliju.

Prigožinova smrt – uklanjanje jedine pretnje za Putinovu vladavinu

Prigožin je preminuo prošlog avgusta kada je njegov avion eksplodirao u vazduhu. Nesreća je okarakterisana kao ubistvo koje je organizovala ruska država, naređeno od strane Putina. To je označilo uklanjanje jedine ozbiljne pretnje za Putinovu vladavinu. Prigožin se obogatio kao Putinov lični kuvar pre nego što je osnovao Vagner grupu 2017. godine.

Dozvoljavanje bliskom savezniku Kremlja da izgradi nezvaničnu privatnu vojsku bilo je korisno Rusiji za obavljanje tajnih misija širom sveta. Međutim, kako je Vagner grupa širila svoj globalni doseg, postajala je sve nezavisnija od ruske kontrole. Putin je tolerisao te promene dok su borci Vagnera prihvatili važne uloge u njegovom ratu sa Ukrajinom. Međutim, u junu prošle godine Prigožin i njegovi plaćenici okrenuli su se protiv Putina zbog nesposobnosti njegovog ministarstva odbrane u vođenju rata.

To je dovelo do serije sukoba sa ruskim snagama dok su Prigožinovi ljudi marširali ka Moskvi u očiglednom pokušaju puča. Prigožin je konačno odustao u dogovoru koji su postigli saveznici Rusije u Belorusiji. Ali u roku od dva meseca, Prigožin je „poginuo“ zajedno sa još devetoro ljudi, kada je njegov avion nestao i srušio se dok je leteo iz Sankt Peterburga u Moskvu.

Prigožinova smrt ostavila je sudbinu njegovog carstva u neizvesnosti. Tada je Vagner grupa bila u procesu uspostavljanja bliskih veza sa liderima neposlušnih afričkih država, pružajući sigurnost diktatorima dok sprovode unosne operacije u rudarstvu.