28.7 C
Banja Luka

ŠTA SE OVO DOGODILO SA VREMENOM: Kopaonik jutros topliji od Beograda

Jutarnja temperatura na teritoriji skoro cijele Srbije ovoga jutra je bila u minusu, ali na planini Kopaonik je bila čak 6 stepeni. Interesanstno je i to što je za razliku od mnogih gradova sa jutarnjom maglom i sumaglicom, jutro na najpopularnijoj srpskoj planini osvanulo je vedro i sunčano. Za ovakvu pojavu postoji i meteorološko objašnjenje.

Srbiju je danas zadesio fenomen temperaturne inverzije. Na to ukazuju i podaci iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), pa je usled ove pojave temperatura u brdsko-planinskim predjelima jutors bila viša u odnosu na kotline i nizije.

Prema vremenskoj prognozi za naredne dana, ovakva jutarnja temperatura na Kopaoniku će čak ići i stepen više. Prema riječima stručnjaka, suočili smo se sa temperaturnom inverzijom, pojavom koja je suprotna od očekivane – umjesto da temperatura pada kako se penjemo naviše, ona zapravo raste, te je na planinama toplije nego u nizijama.

Temperaturna inverzija se najčešće dešava tokom hladnih, stabilnih zimskih dana, kad se velika količina hladnog vazduha spusti u doline, dok su planinski predjeli na suncu. U takvim uslovima, temperature raste u skladu sa nadmorskom visinom, pa tako nizije mogu biti u dubokom minusu, dok na planinima može biti i 10 stepeni više.

Kada je tlo u toku noći hladnije od vazduha, atmosfera predaje toplotu podlozi, usled čega se hlade prvo slojevi vazduha neposredno uz podlogu, a zatim i viši slojevi. Samim tim, ti slojevi bliži tlu postaju znatno hladniji u odnosu na malo više slojeve iznad, pa se taj topao vazduh iznad nađe „u sendviču“, jer je i ispod i iznad njega hladan vazduh.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here