Naslovna Izdvajamo Stanari pred novom bunom: Stanivuković cjepka planove u korist investitora

Stanari pred novom bunom: Stanivuković cjepka planove u korist investitora

0
Prijedlog gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se regulacioni plan cjepka i da se rješava mikrolokacija zbog jedne katastarske čestice, govori o tome da se ovdje radi u interesu pojedinca, vlasnika te čestice. Tako prijedlog da se ono što je potpadalo pod oboreni Regulacioni plan za centar Banjaluke sada dijeli na nekoliko manjih planova, za BL portal komentariše Aleksandar Čorni, pravnik i jedan od stanara zgrada kod lokacije Kina Kozara. 

,,Ta brzina nam kazuje da je stvarna namjera sumnjiva. Takođe, građevinska dozvola vezana za Kino Kozara i dalje je na snazi, iako su u julu mjesecu stanari podnijeli zahtjev za poništavanje dozvole, na osnovu odluke Ustavnog suda. Inspektorat Srpske dao je rok do 22. avgusta Gradskoj upravi da riješi ove zahtjeve. Međutim, do danas niko ništa ne rješava i dozvola, iako nezakonita, postoji“, kaže Čorni.

Takođe napominje da su se kao stanari koji žive u ulicama Aleje Svetog Save, Sime Šolaje i Bana Milosavljevića pismom obratili Skupštini Grada Banjaluka, jer su uvjereni da će na narednoj sjednici, 25. oktobra, biti forsiran prijedlog da se donese odluka o izradi novog Regulacionog plana, pod radnim nazivom ,,Centar Sjever“. Ističe da na području te tri ulice ima samo jedna značajna slobodna površina, a to je Kino Kozara.

“Savjet Mjesne zajednice Centar jedan ima svoje sugestije i prijedloge prema Skupštini i gradonačelniku Banjaluke. To se tiče cijele Mjesne zajednice, ne samo ove dvije-tri zgrade”, kaže Čorni koji pita da li na ovaj način Grad želi da postigne efekat isključenja javnosti i građana, računajući da se tako neće baviti ovim pitanjem.

Čorni tvrdi i da se ništa nije učinilo u vezi sa vraćanjem u prvobitno stanje svih javnih, gradskih površina, počevši od dijela parkinga kod Kina Kozara, travnate površine, pa do asfaltriranog priključka na Aleji, koji je ljetos izgrađen.

Stanari su, kaže on, odmah tražili da se sve vrati u provobitno stanje, ali Gradska uprava to ignoriše.

“Na snazi se drži nezakonita građevinska dozvola, priključak, ograda i dalje stoji tamo i sad se još forsira regulacioni plan i to dok je aktuelna diskusija o Urbanističkom planu Grada. Jedini zaključak je da se ta nezakonita građevinska dozvola želi prepakovati i ugraditi u neki novi regulacioni plan za mikrolokaciju. To je neki lični aranžman gradonačelnika kojim se isključuje javnost i opšti interes“, tvrdi Čorni za BL portal.

On podsjeća da je gradonačelnik Banjaluke u ranijim izjavama za medije govorio da Grad strahuje od tužbi za naknadu štete, ali smatra da su ti njegovi argumenti neubjedljivi, jer je vlasnik ove parcele došao u posjed prije prethodnog Regulacionog plana, kada su važili neki drugi uslovi i ograničenja.

,,Došao je drugi Regulacioni plan, sad se donosi treći, četvrti. Svi vlasnici parcela svjesni su rizika prostornog uređenja, tako da se to ne može staviti na teret i obeštećenje nekoga ko je gradonačelnik, pogotovo nakon odluke Ustavnog suda“, zaključuje Aleksandar Čorni.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske je, upravo na inicijativu stanara kod Kina Kozare, 13. jula ove godine odlučio da Odluka o donošenju Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banjaluka nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o uređenju prostora i građenja.

Željka Pavlović, BL portal

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube