18.7 C
Banja Luka

Stanić pisao Vladi: Zašto je propala reforma zdravstvenog sistema u Srpskoj?

„Prije tačno tri godine 17.12.2018. tadašnji mandatar Radovan Višković je u svom ekspozeu konstatovao da zdravstveni sistem kumulira neizmirene obaveze, a ujedno nije dio budžetskog sistema RS, čime je značajno umanjena finansijska disciplina. „Definisanjem i dosljednim sprovođenjem mjera zaustaviće se krvarenje zdravstvenog sistema!“ – rekao je Višković u ekspozeu“

Ovo stoji u otvorenom pismu doktora Slobodana Stanića predsjednika Resornog odbora za zdravstvo SDS, upućenom Vladi Srpske.

Danas, kaže Stanić, tačno tri godine od pomenutog ekspozea, iako Republika Srpska u oblasti zdravstva ima punu nadležnost, reforma je propala, a zdravstveni sistem je metaforički u „hemoragijskom šoku“!

„U martu 2019. resorno ministarstvo je izašlo sa „Akcionim planom za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske“. Taj plan je imao za cilj uspostaviti finansijski održiv sistem koji efikasnijim pružanjem zdravstvene zaštite poboljšava zdravlje stanovništva! Tada su za ostvarenje cilja predložili mjere u šest prioritetnih oblasti“, naveo je Stanić.

Već 17.04.2019. godine Strukovni sindikat doktora medicine i mi iz opozicije dobronamjerno smo ih upozorili da smo ozbiljnom analizom predloženih mjera zaključili da te predložene mjere:

– U stvari nisu mjere, već željeni ishodi koje bi tek trebalo postići;

– Bilo je nejasno u akcionom planu šta su ulazni parametri (input), a šta izlazni (autput)

– U startu smo rekli da je 60% mjera neprovodivo;

– Od 40% provodivih mjera oko 24 mjere su mogle dati efekat, što je svega 25% ukupnih mjera;

„Tri pune godine su prošle od ekspozea Radovana Viškovića i Akcionog plana resornog ministra, a ko danas pominje taj ekspoze i predložene mjere čak ni oni koji su ga predložili! Zdravstvu „koje krvari“ dato je bezbroj „transfuzija“, ali krvarenje nije zaustavljeno!Da stvar bude gora, čak četiri ključna indikatora, koje su sami sebi zacrtali kao mjeru uspješnosti nisu ispunjena i „gore crvene lampice“!“, ističe se u pismu.

– Umjesto smanjenja obaveza, one su povećane!

– Umjesto povećanja likvidnosti, ona je smanjena!

– Nisu urađene promjene plana i mreže zdravstvenih ustanova!

– Količina javnih sredstava u zdravstvu je povećana, ali povećanje sredstava bez reforme nije dalo poboljšanja po pacijente i zdravstvene radnike!

Dodaje da kao konstruktivna i dobronamjerna opozicija iznijećemo ključne greške načinjene u ove tri godine da bi se u ovoj poslednjoj godini mandata makar pokrenuli sa mrtve tačke:

– Ova Vlada RS nije mogla predočiti težinu situacije, jer bi realnim prikazom stanja koje su naslijedili u potpunosti dezavuisali rad prethodne Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović!

– Nisu priznali slabu kadrovsku bazu i osposobljenost u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite. Trebalo je formirati jaku grupu za provođenje reforme od najkvalitetnijih ljudi u zdravstvu RS i osposobiti je da funkcioniše kao tim!

– Nije stvorena vizija niti potrebne strategije da bi se ta vizija ostvarila !

–  Da je stvorena vizija, morala se promovisati svim dostupnim sredstvima za pridobijanje većine za reformu !

– Sve prepreke reformi koje i danas stoje moraju se ukloniti, a kadrovi osposobljeni da promijene bolesni sistem u zdravi, uz primjenu svih sredstava !

– Zdravstvu RS su bili potrebni stalni vidljivi napreci i njih je pojedinačno i bilo, ali bi ih uvijek zasjenile koruptivne afere i pohlepa !

– Koruptivne afere su dovele do opšteg nepovjerenja u cijeli sistem i sve su češći istupi samih pacijenata koji to iznose, ali i medija i organa za provođenje zakona !

– Zbog svega toga je onemogućeno da se valorizuju i pojedinačni rijetki uspjesi. Onemogućeno je da novi modeli rada i  ponašanja zamijene one lose i prevaziđene !“, zaključuje Stanić.

Prema njegovim riječima ovo je u grubo nekih „sedam smrtnih grijehova“ zbog kojih se reforma nije pomakla dalje od početka, ono zbog čega zdravstveni sistem i dalje krvari!

„Ovdje svjesno ne želim da spominjem uticaj pandemije, jer to je samo dodatni izazov koji je samo ogolio i u najgorem svijetlu prikazao sve dosadašnje propuste. Republika Srpska ovo ne zasluzuje, odgovorni hitno pristupite poslu i mijenjajte ovo neodrživo stanje!!!“, zaključio je Stanić u pismu upućenom Vladi Srpske.

(BN)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here