Naslovna Najnovije Stanivuković najavio nova ulaganja u Banjaluku

Stanivuković najavio nova ulaganja u Banjaluku

0

Odbornici Skupštine grada Banjaluka na današnjoj sjednici raspravljali su o izvještajima o radu javnih gradskih ustanova. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković najavio je i nova ulaganja u grad, posebno u sportsku infrastrukturu.

Zahtjev gradske administracije da se sve javne nabavke u gradskim javnim ustanovama ubuduće kontrolišu u Gradskoj upravi, za sada nema podršku direktora tih javnih ustanova. Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković smatra da bi centralizovanje javnih nabavki riješilo mnoge probleme, poput netransparentnog trošenja novca.

„Evo na primjer u Centru za predškolsko vaspitanje kad je direktorica rekla, nemojte da uzmete nijednu marku od našeg centra, ona je svaka potrebna. Mi smatramo da se mogu napraviti uštede od oko pola miliona. To je naša procjena koju sagledavamo. Direktorica još nije napravila taj iskorak. Ako mi budemo kontrolisali sve javne nabavke, garantujem da se mogu napraviti uštede od pola miliona.“, kaže Stanivuković.

Odbornici su raspravljali i o izvještajima o radu javnih gradskih ustanova u 2020. godini. Rečeno je da su uprkos pandemiji rezultati u prošloj godini bili zadovoljavajući.

Pored izvještaja o radu, govorilo se i o brojnim investicijama koje će biti realizovane u Banjaluci.

U naredne dvije godine, grad će uložiti 5 miliona maraka u jačanje sportske infrastrukture.

„Završavamo dvoranu na Laušu, počinjemo atletsku stazu najmoderniju sa osam traka, počinjemo da gradimo novi stadion, poseban teren za bacačke sportove. Nastavljamo da gradimo teretane na otvorenom, da želimo da gradimo prvu dvoranu borilačkih vještina.“, pojašnjava gradonačelnik Banjaluke.

Dobre vijesti i za penzionere u Banjaluci. Od 1. avgusta za ovu populaciju karte javnog gradskog prevoza biće jeftinije za 20%.

Gradonačelnik očekuje da će odbornici podržati ovu inicijativu.

„Od 1. avgusta za sve penzionere na teritoriji grada Banjaluka je povoljniji javni prevoz za 20%. Naš plan je da se taj postotak iz godine u godinu povećava, čak da još jedno dodatno pojačanje imamo do kraja godine, kako bi kror par godina došli do potpuno besplatnog javnog prevoza.“, rekao je Draško Stanivuković.

On je najavio i da bi u narednih desetak dana trebao biti ozvaničen i ugovor o besplatnim udžbenicima za oko 12 hiljada osnovaca u Banjaluci. On je podsjetio i da je grad obezbijedio subvenciju od 100 hiljada maraka za opremanje kabineta praktične nastave za srednjoškolce. Takođe, izdvojeno je i 600 hiljada KM subvencija za hotelijere, ugostitelje i turističke organizacije.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube