28.7 C
Banja Luka

Stanivuković ne odustaje od kredita, Ninković predlaže relokaciju

Gradonačelnik Draško Stanivuković neće odstupiti od predloženog rješenja kreditnog zaduženja kako bi izmirili obaveze, dok s druge strane Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada, umjesto zaduženja nudi rješenje relokacije sredstava.

Dali smo prijedlog rebalansa za 2023. godinu sa rješenjem korisnim za sve one koji ne dobijaju plate, a skupštinska većina hoće prijedlog bez rješenja, odnosno bez kreditnog zaduženja, ali ostaćemo na predloženom rješenju jer u ovom trenutku rebalans bez kredita je kao bicikl bez točkova.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je najavio da će u skladu sa Zakonom o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske on lično zakazati sjednicu za četvrtak, kao i da će već sutra u 14 časova pozvati na sastanak i sve odbornike u Skupštini grada.

„Ukoliko ne prihvate predloženo rješenje ili ne ponude adekvatno drugo rješenje više neće biti bitno ni ko je u pravu, niti ko je u krivu, već će najveće pitanje biti ko ispašta. Kako do toga ne bi došlo rebalansom sam predložio rješenje i za javni prevoz, i za Dom zdravlja, Centar za predškolsko obrazovanje i vaspitanje, subvencije vrtićima, socijalna davanja, ali i za plaćanje električne energije. Ipak, oni traže da se rebalans dostavi bez tog rješenja i da će pod tim uslovom izglasati, što je potpuni apsurd“, rekao je Stanivuković.

On je pojasnio da je njegova zakonska obaveza da predlaže rješenja koja poboljšavaju stanje u gradu i gradskim ustanovama, te da ih dostavlja Skupštini na razmatranje, istakavši da je potpuno neprihvatljivo da se vrši pritisak na mijenjanje prijedloga.

„U ovoj godini imamo situaciju da su se povećali troškovi Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, električne energije, da je veći broj zahtjeva za sufinansiranje vrtića. Na tim stavkama nije planirano dovoljno sredstava, zbog čega je potrebno za te stavke obezbijediti dodatna sredstva i uspješno završiti godinu“, pojasnio je on.

Dodao je da je kratkoročno zaduženje mehanizam koji redovno koriste i druge lokalne zajednice poput Doboja, Srpca, Trebinja, i na kraju krajeva i na primjeru Republike Srpske, ali da je taj mehanizam sporan samo u Banjaluci.

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada, ističe da je već zakazao sjednicu za četvrtak, te da nema smisla da je gradonačelnik zakazuje istog dana.

„Mnogo laži su iznijeli o kreditu, mi smo na osnovu konsolidovanih izvještaja ustanovili da je utrošeno za prvih devet mjeseci 3,5 miliona KM, koje su potrošene nenamjenski, mimo budžeta i zakonskog okvira“, rekao je Ninković te dodao da na ovakav način dijete može da vodi grad.

„Kako je moguće da u ovih pet institucija u kojima su kadrovi iz koalicione većine imaju problem“, zapitao se on.

Dodaje da nije kriva skupštinska većina te da oni nude rješenje, a to je da gradonačelnik dostavi zahtjev za relokaciju sredstava.

„Ako imate situaciju u vrtićima gdje radnicima nije isplaćena plata, oni imaju na drugim stavkama dovoljno sredstava, te mogu uputiti zahtjev za relokaciju, koju ćemo mi podržati. Ista situacija je i sa drugim institucijama“, objasnio je on te dodao da je budžetska inspekcija ustanovila da je Stanivuković u prvih pola godine izvršio više od 100 nezakonitih relokacija.

„Mi predlažemo rješenje“, rekao je on.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here