Naslovna Republika Srpska Banjaluka Stanivuković: Odustanite, neće se dobro završiti (VIDEO)

Stanivuković: Odustanite, neće se dobro završiti (VIDEO)

0

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković pozvao je sudskog izvršitelja da odustane od izuzimanja zemljišta na Staroj autobuskoj stanici koja pripada Autoprevozu.

“Odustanite, neće se završiti dobro”, kazao je Stanivuković koji je ušao u  vatrogasno vozilo i rekao da će tu ostati do kraja.

Građane je pozvao da postupe po savjesti i sami odluče da li treba da ostanu do kraja ili da idu.

“Pozivam narod u 19 časova da se okupimo”, kazao je on.

Direktor “Autoprevoza” Sladomir Đurić kazao je da je njihov stav isti sve vrijeme i da su za to da se ide u pravcu dogovora i kompromisa.

“Stavove grada smo čuli samo u medijima, tražili smo da se imenuju stručni timovi kako bi se našlo rješenje, a to je da smo spremi da se odreknemo zgrade muzeja i lokacije 12 beba, ali da se sprovede eksproprijacija i da se nama isplati naknada za zemljište na kojem je izgrađena gradska infrastruktura. Ne insistiramo da uđemo u posjed, neka Grad imenuje procjenitelja”, rekao je Đurić.

Što se tiče parkinga kod Stare autobuske stanice on je kazao da je stvar formalno pravno čista, ali da godinama ne mogu da uđu u posjed nečega što je njihovo i što su kupili u privatizaciji.

Takođe on je rekao da su nekretnine prodate, a da kupac planira na njima graditi stambene objekte.

Podsjetimo, jutros je uslijedio drugi pokušaj preuzimanja parkinga na lokaciji Stare autobuske stanice od Grada Banjaluka, a u korist “Autoprevoza” kojem ova nekretnina pripada po presudi Okružnog privrednog suda.

Dugogodišnji spor je otvoren 2004. godine kada je Grad zahtijevao da se zemljište kod stare autobuske stanice i muzeja upiše kao njegovo vlasništvo tražeći da se utvrdi pravna valjanost sporazuma o zamjeni iz 1979. godine.

Okružni privredni sud je taj zahtjev odbacio i presudio u korist “Autoprevoza”, a Viši privredni sud je nakon toga donio odluku u korist Grada Banjaluka. Konačnu riječ dao je Ustavni sud BiH koji je početkom 2020. godine, kada je presudio da zemljište na kojem grad godinama organizuje i naplaćuje parking, pripada “Autoprevozu”. Tačnije, sud je potvrdio presudu Okružnog privrednog suda.

Inače,  kako je napomenuto ovo je bio drugi pokušaj ulaska u posjed. Prvi je organizovan 13. aprila ali je prinudno izvršenje odgođeno jer se povrijedio geometar koji je trebao biti na licu mjesta.

Stanivuković je tada kao i danas, okupio zaposlene u Gradskoj upravi, partijske kolege i simpatizere kako bi to spriječio.

CAPITAL

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube