Naslovna Izdvajamo Stejt department objavio šta Amerika očekuje od Beograda

Stejt department objavio šta Amerika očekuje od Beograda

0

SAD očekuju od Beograda i Prištine da ispune sve što je dogovoreno u dosadašnjim pregovorima, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština, saopštio je Stejt department komentarišući dosadašnju primjenu dogovora iz Ohrida.

Stejt department je, na pitanje o dosadašnjoj primjeni dogovorenog u Ohridu, naveo da je fokus SAD na primjeni dogovora o normalizaciji odnosa dvije strane kako bi im se, kako kažu, pomoglo da razviju „mirnije, predvidive odnose kao susjedi, što će omogućiti i veću stabilnost, sigurnost i prosperitet u regionu“.

“SAD i EU očekuju od obje strane da ispune obaveze i primijene ranije sporazume iz dijaloga, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom, što su potvrdila dvojica lidera na sastanku 18. marta u Ohridu”, poručuju iz Stejt departmenta i napominju da SAD ostaju aktivno angažovane u podršci dvjema stranama u implementaciji.

Portparol Evropske unije Peter Stano je u utorak rekao da je EU oformila Zajednički nadzorni odbor za nadgledanje sprovođenja Sporazuma o normalizaciji odnosa i Aneksa za implementaciju, kako je i planirano aneksom, 30 dana od njegovog usvajanja.

On je najavio da će nova runda dijaloga na visokom nivou biti održana 2. maja u Briselu.

Iako je ZSO dogovorena Briselskim sporazumom 2013. godine i potvrđena evropskim prijedlogom i aneksom iz Ohrida, u vezi sa tim pitanjem nije bilo pomaka u proteklih mjesec dana.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube