Naslovna Najnovije STEVANDIĆU krivo jer se nije kandidaovao protiv Željke Cvijanović: Dodik je puno...

STEVANDIĆU krivo jer se nije kandidaovao protiv Željke Cvijanović: Dodik je puno tvrđi kandidat za člana Predsjedništva

0

Spremao sam se za kandidaturu za predsjednika Republike Srpske, očekujući da se borim sa gospođama Trivić i Cvijanović, jer sam očekivao da Dodik ostane u Sarajevu kao neko ko je najtvrđi po nacionalnim pitanjima. Zato nismo prijavili člana Predsjedništva BiH.

Ali kada se Dodik kandidovao za predsjednika Republike, promijenio sam odluku, jer smatram da mu nije ugrožena samo karijera, nego da mu je ugrožen i fizički opstanak odnosno život.

To u intervjuu za Srpskainfo otkriva predsjednik Ujedinjene Srpske, dr Nenad Stevandić, govoreći o odnosima unutar vladajuće koalicije u RS i kandidatima za predstojeće opšte izbore.

– Jedan sam od rijetkih ko je dobro poznavao sve dosadašnje predsjednike Republike i na osnovu iskustva od 1990. do danas, kada pored iskustva imam i relevantne kontakte, imam mogućnosti za dobru procjenu i neću lično stavljati iznad nacionalnog i neću nikom pucati u leđa ni kada nisam zadovoljan. Znam da mnogi plaćaju da se medijski predstave drugačijim nego što jesu i da takvi dobiju glasove i uticaj za ono što objektivno nisu. Od lažnog patriotizma, do lažne opozicije ili lažnih nada – kaže Stevandić.

Imate li sada ambicije da budete predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske?

To je neko lansirao u medije, a ja nikad unaprijed nisam uslovljavao već vrijedno radio za rezultat Ujedinjene Srpske. Ne bojim se izazova i smatram se dovoljno obrazovanim, pametnim i za predsjednika Vlade, a druga su stvar realne mogućnosti. Ujedinjena Srpska jedina konstantno raste i prate je stalna ljubomora, spinovi i podmetanja, kao i pokušaji medijske izolacije. Svi problemi US su nastali zbog njenog uspjeha, rasta i najgore srpske osobine – zavisti. Kako je moguće da smo u Stanarima svojom politikom doveli nove njemačke fabrike, zaposlilo se dosta ljudi, puni se budžet, jedna fabrika već izvozi liftove za Ženevu, Dubai i evropske aerodrome, a o tome nema vijesti na RTRS ni na BN, gdje se često predstavljaju virtuelne politike i projekti?! Ah, da, načelnik je iz Ujedinjene Srpske. I ko kaže da ne bih kao premijer mogao da napravim takve projekte u svakom gradu Republike Srpske?

Stiče se utisak da je Ujedinjena Srpska u nemilosti najjače partije u koaliciji, jer je bilo prijava, pa i hapšenja kadrova US. Kako to komentarišete?

Pa, u SNSD ima onih koji nas uvažavaju i onih koji ne. A, mnogo kreacija protiv je dolazilo sa strane i onih koji nas u SNSD ne uvažavaju, iako to u konačnici ugrožava i šanse pojedinačnih SNSD kandidata. Meni je mnogo gore što su afere spinovane za ljude i firme s najboljim rezultatima. Pa taj Branislav Zeljković, koji nije prihvatio da ga Vlada vrati na mjesto direktora kada je izašao iz pritvora, preuzeo je Institut sa četiri miliona, a na primopredaju je ostavio 14 miliona maraka na računu. Za tri godine Institut je postao najuspješnija zdravstvena ustanova u BIH, jedina koja je plaćala porez na dobit, koja je odlikovana od predsjednika Republike i MUP, plus tri pozitivna revizorska izveštaja. A zdravstvo u dugovima preko milijardu!

Pa, znači da je hapšen jedini koji je poslovao pozitivno i Republici Srpskoj zaradio 10 konkretnih miliona i ostavio ih na računu. Dakle, svi koji su pravili dugove i uništavali sistem su nagrađeni ili zaštićeni. Sad očekujem da se, poslije godinu dana od spektakla sa hapšenjem na Dan srpskog jedinstva i zastave, zajedničkog praznika Srpske i Srbije, nakon odluka suda da su kršena ljudska prava, i tužilaštvo umiješa u predizbornu kampanju i podigne optužnicu baš u kampanji. Da bi optužilo jedinog koji je pozitivno poslovao i zaradio pare za Republiku Srpsku. Da napomenem da Institut nije na budžetu, nema kredita, poreskih i drugih dugova i sam stiče sredstva.

Da li i dalje, nakon silnih kritika javnosti, vjerujete da je Kostadin Vasić dobar izbor da na čelu Instituta za javno zdravstvo RS zamijeni Zeljkovića?

Hajka je i na v.d. direktora Kostadina Vasića jer se branio od narko dilera, pa osuđen zbog tuče, a fizički nije maneken. A to što Institut i dalje dobro radi, zapošljava stručnjake koji u njemu i imaju najveće plate, to nikom ništa; hajde da pravimo afere kad se neko zaposli za portparola ili vozača. Tu su i strani mešetari umiješali svoje prste.

Imali smo slične harange i na „Pošte Srpske“, a one su u mandatu sadašnjeg direktora Miladina Radovića imale 12 miliona maraka veći priliv i prihod novca nego prethodna garnitura. I još su tri puta povećali plate. Pa valjda je normalno da od toga novca uvedu nove usluge i zaposle ljude. Doduše, zaslužni su tu i ljudi iz SNSD i koalicionih partnera koji su u upravi „Pošta“, jer igraju timski. Ali da ukažem na paradoks, da kukamo na odlazak mladih koji odlaze jer nemaju posla, a onda smeta zapošljavanje, pa se to koristi za target prema partiji. Ovdje je problem u kriterijumu; zapošljavati trebaju oni koji stvaraju dobit, a ne oni koji prave dugove. Ovih drugih kod nas u US nema. Ali teško je Ujedinjenu Srpsku pohvaliti jer se nama ništa ne prašta, uspjeh pogotovo. Ministarstvo prosvjete i kulture je šest puta povećalo plate u mandatu Natalije Trivić i ima sva tri pozitivna revizorska izveštaja. Ali, gubitaši kupuju medijski prostor, pa se dobre vijesti ne čuju, a opozicija ionako sve boji crnom bojom.

Izazvali ste buru na društvenim mrežama nakon što ste rekli da vas je sramota zbog izjave Andree Dorić. Zar vaša stranka nikada nije pogurala nijednog svog kandidata na konkursu?

Ljude treba imenovati zbog vještine i stručnosti i ne smiju primati tri plate i o tome pametovati. Moraju imati rezultate u struci. Ali, o tome su se izjasnili i kolege socijalisti.

Očekujete li da Kristijan Šmit nametne tzv. suštinske izmjene Izbornog zakona BiH i kako komentarišete reakciju sarajevskih stranaka, koje su do juče bile u ljubavi sa OHR?

Kristijan Šmit, iliti građanin Šmit, je uspio da se sastane s opozicionim liderima iz Republike Srpske i time se spasio u neformalnom smislu, a formalno je i dalje u problemu i polako pokazuje frustracije na kojima mu ne zamjerim, jer sigurno nije čitao Andrića i Selimovića, već diplomatske izvještaje. A kako živi u Sarajevu i podilazi toj čaršiji, što se vidjelo i kada je odustao od pokušaja da obezbijedi ravnopravnost Hrvatima u izbornom procesu, jasno je da njime rukovode što interesi Kvinte, što Sarajeva, a često su slični. Kad bude jednom pisao memoare sve ćemo znati. Sad sigurno nećemo znati ni šta želi, ni šta misli, ni šta mora.

 

Da li mislite da je pozicija Republike Srpske spram rusko-ukrajinskog rata dobra?

Na sceni je ubrzanje istorije i dobro je što smo od početka neutralni jer nastaju novi odnosi u Evropi, gdje tek sad, kada Ukrajina podilazi terorizmu i opasno izaziva radikalniji ruski odgovor, evropski ozbiljniji krugovi obznanjuju gotovo manijakalnu politiku Zelenskog. A u početku je antiruska politika žmirila i na naciste koji su, izgleda, ako su protiv Rusa, za Zapad prestali da budu nacisti, ili da se prećutno podrže. Ne trebamo biti ni protiv Rusije, ni protiv SAD ili Evrope. Svi znaju šta Srbi osjećaju i zato lijepo trebamo sačekati rasplet. Nije ovo naš rat.

Da li je podjela po 100 KM mladima, penzionerima i borcima kupovina glasova za SNSD i koaliciju ili mislite da je to stvarna pomoć ovoj populaciji?

Dobra je svaka pomoć, ali ona, na primjer, mojoj djeci ne treba i nisu se ni prijavila. Možda je bolje da smo po socijalnoj karti porodicama koje su najugroženije krizom dali po 300-400 maraka za hranu, struju, ogrev,  jer ne treba davati onim koji imaju.

Na izborima ćemo, osim blokova vlasti i opozicije, imati i DNS, koji kaže da predvodi treći put. Da li vjerujete da bi sve greške vlasti i opozicije u RS mogle u ovom trenutku da dovedu do jačanja neke treće političke struje?

Svako pravi svoje kalkulacije i dilove, što javne, što tajne, i narodu je sve jasno. Mnoge stranke se tope i propadaju jer i nemaju nikakvu politiku ili ideologiju već floskule od izbora do izbora. A pomiješale su se mnoge stvari sa podzemljem koje utiče na politiku, pa se sve češće spominju narko klanovi koji upravljaju političarima, ali i tužiocima. Nekoliko tužilaca nije htjelo da se uhapsi osumnjičeni za ubistvo časnog inspektora Bašića u Prijedoru, pa su to uradili tužioci sa nivoa BiH, koje često napadamo zbog drugih stvari. Mnogo je košmara i u pravosuđu, i to takođe utiče na politiku. Teško je u tome voditi samostalnu politiku, ali US je uspjela i pored podmetanja i targetiranja da ima i politiku i ideologiju i infrastrukturu. Pa nam stalno dolaze, od čitavih organizacija drugih partija, do načelnika i funkcionera kao u Šekovićima, ali nas i dalje pokušavaju utišati. Rekoh već, mnogi će se umiješati u predizbornu kampanju.

Kakvi su principi, ideologija i politika kojom se vodi US?

Ujedinjena Srpska ne ide na tuđe kongrese, ni u Sarajevo na SDA, ni u Mostar na HDZ, i tu drži ekvidistancu jer smatramo da se u BiH srpske partije i politika ne smiju ortačiti i biti u koaliciji ni sa jednim narodom protiv drugog, jer dugoročno to može biti zamka i ne vjerujem u takva savezništva. Principijelno se slažem da Bošnjaci hoće da unište hrvatski uticaj i protiv sam toga, jer smo poslije Hrvata mi na redu. Mi to javno govorimo. Pored toga, i u koaliciji smo često uspjeli da izguramo neke stvari, jer nismo u toj koaliciji posluga već želimo da odlučujemo i doprinosimo u skladu sa svojom snagom, i brojčanom i intelektualnom. Tako smo obezbijedili dodatnih 100 maraka za 60.000 radnika koji nemaju topli obrok, ali isto za sve, a ne čistačici 50, a direktoru 500 KM. Bilo je i nesuglasica, ali smo uz podršku granskih sindikata to izgurali do kraja i imamo ogromnu zahvalnost radnika u MUP, obrazovanju, zdravstvu i dijelu javne uprave.

Od ove godine sva djeca i oni do 18 godina imaju potpunu besplatnu zdravstvenu zaštitu, koju nikad nisu imali, i neke porodice su se patile jer od 15 do 18 godina to nije vrijedilo, ali smo našim amandmanom to ubacili u zakon. To su podržali skoro svi poslanički klubovi, i pozicije i opozicije, i hvala im. To je konkretna politika, kao što su konkretne i fabrike koje smo donijeli kao 100 odsto strane investicije bez troškova za Republiku Srpsku. Mi smo zato postali faktor na izborima, a ne što plaćamo medijsku prezentaciju da nas lažno predstavim onakvim kakvi nismo ili da plaćamo da prozivamo druge kao što svi kojima pada rejting čine.

Kako vas predstavljaju?

Mi se borimo da nas predstave kakvi jesmo, a ne da nas ignorišu. I da, jako je važno da priznamo kada nešto nije u redu, a toga, naravno, ima u svakoj državi i društvu. Mene kao doktora, koji je operisao više od 5.000 ljudi i pregledao preko 50.000, nervira i boli kada mi kažu da se niko ne javlja na telefon u skoro svim bolnicama u Republici Srpskoj. Tu grešku moramo da popravimo. Umjesto politikantskog prepucavanja, bolje je da pokrenem da u svim bolnicama ima dežurni telefon ili kol centar, koji će brzo, na primjer za 10 minuta, dati informacije. I već to radim.

Uložili smo mnogu i u zdravstveni sektor i u infrastrukturu, puteve, to se mora čuvati boljom organizacijom, jer tako ljudi ostaju ovdje. I da navedem, kada bih mogao, sve bih ljude, ili najveći dio, zaposlio u Srpskoj, jer je to nacionalni interes, a ne prepucavanje. Naravno, ne bih zaposlio u administraciju i gubitaše već u one koji dobro posluju i šire posao i usluge, ali zato kriterijume moraju praviti uspješni. I to moramo da popravimo, a ne da neuspješne držimo na grbači, jer nisu oni važniji od naroda. I zato se nadam uspjehu jer hoću da dokažem koliko može bolje.

Uticaj Vučića

Nikad ne propustite priliku da ne pomenete i ne pohvalite poteze predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. Da li i kakav uticaj Vučić ima na stranke u RS, konkretno na US?

– Naravno da ima uticaj na US. Mi smo prije par godina potpisali i sporazum o saradnji poslaničkih grupa SNS i US, i to u Skupštini Srbije. Lično poznajem većinu poslanika i funkcionera po dubini SNS, ali Aleksandar Vučić nam nikad ništa nije sugerisao ni naredio, jer umije da sasluša i želi da pomogne, jer je odgovoran prema čitavoj RS i nikoga nije ni povrijedio ni promovisao. Uostalom, na sve stranke iz Srpske Vučić ima nesumnjiv uticaj i to nikom pametnom nije tajna ni sporno.

Izvor:Srpska info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: