Naslovna Najnovije Stigli helikopteri, sprema se vojna vježba na Manjači

Stigli helikopteri, sprema se vojna vježba na Manjači

Prvi američki vojnih helikopteri koji će s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine učestvovati u bilateralnoj vježbi “Brzi odgovor 21” sletjeli su danas na aerodrom Dubrave kod Tuzle.

Radi se o prethodnici od prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije Kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj. Na Dubravama su ih dočekali pripadnici 5. pješačke brigade OS BiH i osoblje Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Helikopteri UH-60 Black Hawk su opšte namjene i prije svega se koriste za prevoz vojnika i opreme. U narednim danima planiran je dolazak preostalih američkih helikoptera iz sastava ove vazduhoplovne jedinice, koji će s Oružanim snagama BiH učestvovati u vježbi.

Prije početka vježbe očekuje se i povećan broj helikopterskih letova u cilju upoznavanja s konfiguracijom terena u Bosni i Hercegovini.

Vježba “Brzi odgovor 21” zajednički je vježbovni događaj OS BiH i SAD-a, a realiziraće se od 17. maja do 2. jula 2021. godine na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč te na lokaciji kasarne i aerordoma “Dubrave” kod Tuzle.

Posebna pažnja posvetiće se poštovanju epidemioloških mjera zaštite učesnika vježbe od pandemije Covid-19.

Podsjetimo, konvoj vojnih vozila iz sastava 21. zapovjedništva za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao je BiH 21. aprila na graničnom prelazu Gradiška.

Riječ je o prvom konvoju vojnih vozila Oružanih snaga SAD-a koji je s ciljem prebacivanja ljudstva i opreme za potrebe bilateralne vježbe “Brzi odgovor 21” ušao na teritorij Bosne i Hercegovine.

(Klix)