Pojava na frontu nove verzije ruskog samohodnog protivvazdušnog raketnog sistema „Pancir“ stvoriće probleme ukrajinskim oružanim snagama, piše poljski portal Interia .

„Nova verzija ruskog samohodnog protivvazdušnog sistema „Pancir“ stigla je na front. To bi moglo da stvori ozbiljne probleme Ukrajini, koja se u poslednje vreme oslanja na dronove“, navodi se u članku.

Autor je objasnio da će modernizovani protivvazdušni sistem Pancir-SM pomoći u presretanju čak i mini-dronova, navođenih artiljerijskih granata i brzih balističkih ciljeva.

Napominje se da je novi PVO sistem ugrađen na kamion KAMAZ-6560 8×8 sa dizel motorom od 400 konjskih snaga, koji mu omogućava da postigne brzinu do 90 kilometara na sat. Štaviše, instalacija može da ispaljuje rakete čak i pri maloj brzini, navodi publikacija.

Novi Pancir-SM takođe ima novi sistem za otkrivanje i praćenje, sposoban da pronađe male ciljeve na udaljenosti do 75 kilometara i presretne ih na udaljenosti od 40 kilometara, navodi se u članku.

Kako je za RIA Novosti rekao obavešten izvor, Oružane snage Rusije koriste modernizovane komplekse Pancir-SM, koji pokazuju povećanu efikasnost u odnosu na osnovnu verziju sistema.

Prema otvorenim podacima, Pancir-SM je dobio novi radar za otkrivanje ciljeva sa faznom antenskom rešetkom sa poboljšanim karakteristikama u pogledu dometa detekcije vazdušnih ciljeva, otpornosti na buku i rezolucije, kao i multifunkcionalni radar za praćenje ciljeva i navođenje rakete, prenosi ria.ru.

BONUS