Naslovna Izdvajamo Stiže oko 12.000 američkih vojnika: Uskoro kreće najveća vojna akcija, boriće se...

Stiže oko 12.000 američkih vojnika: Uskoro kreće najveća vojna akcija, boriće se “rame uz rame”

0

Filipini i SAD sledećeg meseca izvode svoje najveće zajedničke vojne vežbe ikad, saopštile su danas filipinske vlasti, ističući poboljšanje odnosa sa Vašingtonom pod predsednikom Ferdinandom Markosom mlađim.

Ovogodišnje vežbe “Balikatan” ili “rame uz rame”, dolaze u pozadini onoga što Filipini nazivaju “agresivnim” kineskim akcijama u Južnom kineskom moru, navodi Rojters.

Vežbe, koje se održavaju od 11. do 28. aprila, imaće 17.600 učesnika obe strane, uključujući oko 12.000 vojnika SAD, i prvi put “sa bojevim gađanjem u vodi”, saopštio je direktor Centra za obuku filipinske vojske Majkl Logiko.

– Ovo je zvanično najveća vežba Balikatan – rekao je Logiko.

 

Prethodno su najveće zajedničke vežbe izvedene 2015. godine, sa više od 11.000 vojnika.

Vežbe većeg obima uslediće nakon Markosove prošlomesečne odluke da proširi pristup SAD vojnim bazama njegove zemlje, za koju je Kina poručila da podriva regionalnu stabilnost, navodi britanska agencija.

Komentarišući mogućnosti da zajedničke vežbe sa SAD dodatno razbesne Kinu, Logiko je rekao da Filipini imaju “apsolutno, neotuđivo pravo da brane svoju teritoriju”. 

Balikatan vežbe će se izvoditi u nekoliko provincija, uključujući Palavan, koji se nalazi u blizini Južnog kineskog mora, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube