24.7 C
Banja Luka

Stiže ono čega su se Ukrajinci najviše plašili

Lavov, grad na zapadu Ukrajine, priprema se za najgore, posle navodne ruske strategije da se uništi glavna energetska infrastruktura uoči zime. Vlasti su već navodno kupile 600 peći na drva koji će se distribuirati po gradu koji se nalazi blizu poljske granice.

“Planiramo da kupimo nekoliko hiljada. To bi mogla biti peć izgrađena u podrumu zgrade s izduvnom cevi koja vodi do nivoa ulice. To bi mogao da bude otvoreni prostor u gradu, gde ljudi mogu da se okupe u određeno vreme kako bi se ugrejali, razgovarali, jeli i zatim se vratili u svoje hladne stanove”, izjavio je za „Politiko“ Serhij Kiral, zamenik gradonačelnika Lavova.

Rusko bombardovanje ukrajinskih gradova u ponedeljak i utorak pokazalo je da Moskva sada navodno pokušava da nadoknadi svoje nedavne poraze na bojnom polju udarajući na energetsku infrastrukturu i nastoji da potkopa moral Ukrajinaca gurajući ih u hladnoću i tamu kako se zima približava, objašnjavaju vojni analitičari navodnu taktiku Kremlja.

Napadi krstarećim projektilima i bespilotnim letelicama ciljali su elektrane, a lokalne su vlasti takođe izvestile da je došlo do prekida nabavke vodom.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji objavio je fotografije iz grada noć nakon napada, prikazujući zgrade kao tamne siluete nakon prekida struje. Teško pogođen, grad je bio bez struje tokom ponedeljka i utorka.

Ukrajinci tvrde da će novi ruski general Sergej Surovikin, ozloglašen po svom gađanju civilnih ciljeva u Siriji, uništavanje infrastrukture učiniti ključnim delom svoje ofanzive.

Sergej Surovikin
Sergej Surovikinfoto: Profimedia, Printscreen

U Kijevu, veliki privatni snabdevač električnom energijom „DTEK“, pod kontrolom najbogatijeg nacionalnog oligarha Rinata Ahmetova, objavio je da bi od utorka mogla doći do kontinuiranog isključenja struje. Prema toj kompaniji, stanovnici Kijeva trebalo bi da očekuju ​​nestanke struje u trajanju do četiri sata dnevno.

Kurir.rs/Mondo/Politiko

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here