Naslovna Izdvajamo Stižu pare za siromašne: Uskoro podjela 70 milijuna eura pomoći EU

Stižu pare za siromašne: Uskoro podjela 70 milijuna eura pomoći EU

0

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog odluke o ratifikaciji sporazuma za pomoć BiH u suzbijanju posljedica povećanih cijena energenata koji financiraju EU.

Radi se o ukupno 70 milijuna eura, od kojih će dio biti usmjeren na pomoć socijalnim kategorijama u vidu grantova, odnosno novčane pomoći zbog povećanih računa za energetske troškove tijekom posljednjeg razdoblja, dok će dio biti usmjeren na projekte energetske učinkovitosti.

U Savjetu ministara, nakon sjednice koja je održana u četvrtak, istaknuto je da ovaj program u cjelini financira EU, te su naglasili da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH dostaviti prijedlog odluke o ratifikaciji ovog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

U Ministarstvu financija i trezora BiH pojasnili su za “ Nezavisne novine “ da su uputili naloge za prijenos sredstava Centralne banke BiH na realizaciju i to za prvu komponentu od 63 milijuna eura.

Republici Srpskoj trebalo bi da pripadne oko trećina ukupnih sredstava, au Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS vjeruju da bi oko 80.000 ljudi u Srpskoj koji su u stanju socijalnih potreba moglo dobiti po 537 maraka kao pomoć zbog povećanih računa.

U sklopu druge komponente, za čiju će implementaciju u Srpskoj biti zadužen Fond za zaštitu životne sredine RS, predviđeno je da građani i mikro, mala i srednja preduzeća dobiju do 50 odsto granta na ukupnu investiciju za utopljavanje i energetsku efikasnost objekata, kao i na energetsku efikasnost radnih mašina, odnosno proizvodnih procesa. Biće uključena i mogućnost ugradnje solarnih panela.

U Vladi RS procjenjuju da bi, sudeći prema raspoloživim evropskim sredstvima, mogli energetski zbrinuti 1.320 privatnih stambenih objekata i 132 proizvodna, odnosno poslovna objekta.

Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS, rekao je za „Nezavisne novine“ da su s Europskom komisijom usaglašeni kriteriji i uvjeti javnog poziva koji će sprovoditi Fond.

“Imali smo sastanak u Vladi RS s ministarstvima koja će učestvovati u implementaciji projekta i dogovorili koji dio sredstava od ukupnog prometa ide za dvije komponente koje ćemo sprovoditi”, kazao je Todorović.

Prema njegovim riječima, Vlada će u ponedjeljak prihvatiti donatorska sredstva, a nakon toga ona će biti stavljena na raspolaganje za raspored korisnika.

„Kada to bude obavljeno, onda će Fond raspisati javni poziv. Cijenimo da će se desiti vrlo brzo. Naši kapaciteti su potpuno spremni da brzo djelujemo i stavimo sredstva na raspolaganje građanima i malim privrednicima“, rekao nam je on.

Kada je riječ o dijelu pomoći socijalnim kategorijama, važno je napomenuti da uredba Vlade sadrži uvjet da se pomoć može ostvariti samo po jednoj osnovi i za jednog člana domaćinstva, čak i ako kandidat ispunjava uvjete po više navedenih osnova. Vlada je propisala da se u slučaju da kandidat ispunjava uvjete po više osnova, pomoć odobrava po redoslijedu prioriteta, odnosno prvo se uzimaju u obzir korisnici socijalne pomoći i dječjeg dodatka, pa borci, i na kraju penzioneri. Važno je također da svi potencijalni korisnici znaju da se ne moraju prijaviti za ovu pomoć, odnosno da će nadležne institucije i centri prema važećem spisku utvrditi listu i kriterije, a svi koji nisu na konačnom spisku trebali bi dobiti pismeno obavještenje o razlozima zbog kojih nisu dobili pomoć.

Nezavisne novine / Foto: Ilustracija

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube