28.7 C
Banja Luka

Stoltenberg: Kina raspiruje rat u Evropi

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dao je intervju za njemački list „Welt am Sonntag“ na kojem je rekao kako „Kina kaže da želi održati dobre odnose sa Zapadom, ali da u isto vrijeme Peking raspiruje rat u Evropi.

Porastao izvoz iz Kine u Rusiju

– Došlo je do znatnog povećanja prodaje dijelova mašina, mikroelektronike i drugih tehnologija koje Moskva koristi za proizvodnju projektila, tenkova i aviona za upotrebu protiv Ukrajine – kazao je Stoltenberg.

Naveo je kako ne postoje podaci koji pokazuju da Kina snabdijeva Rusiju oružjem ili streljivom. No drugi izvoz iz Kine u Rusiju znatno je porastao otkako je počeo rat i otkako su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi.

Roba „dvostruke namjene“

Prema zapadnim stručnjacima, taj izvoz uključuje takozvanu robu „dvostruke namjene“, koja se može iskoristiti i u civilne i u vojne svrhe.

 

Stoltenberg je, komentarišući situaciju na terenu u Ukrajini, rekao da je „Ukrajina pretrpjela neuspjehe na ratištu zbog nedostatka streljiva i oružja“.

– Ali još nije prekasno da Ukrajina pobijedi. Države NATO-a moraju Kijevu poslati više oružja i streljiva, uključujući sisteme protuzračne odbrane i dalekometno oružje – poručio je Stoltenberg za „Welt am Sonntag„.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here