Naslovna Svijet Stoltenberg: NATO zabrinut zbog saradnje Rusije i Bjelorusije

Stoltenberg: NATO zabrinut zbog saradnje Rusije i Bjelorusije

Članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog saradnje Rusije i Belorusije, izjavio je generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg za „Velt“.

On je dodao da NATO „pomno prati šta se dešava u Bjelorusiji“. „Naravno, spremni smo da u slučajue potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika od bilo kakve prijetnje koja dolazi iz Minska i Moskve“, rekao je Stoltenberg.Generalni sekretar je takođe rekao da se Alijansa „pridržava dvostranog pristupa prema Rusiji: obuzdavanje i dijalog“.

Stoltenberg je naveo i da NATO primećuje sve aktivniju saradnju Rusije i Kine i na političkom i na vojnom planu, što predstavlja „novu dimenziju i ozbiljan izazov“.

„Obje zemlje izvode zajedničke manevre, duge letove borbenih aviona i pomorske operacije i intenzivno razmjenjuju iskustva u oblasti kontrole naoružanja i interneta“, objasnio je Stoltenberg.

Krajem maja Stoltenberg je priznao da mu je „teško da povjeruje“ da Moskva nema nikakve veze sa vanrednim slijetanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Bjelorusiji. Takve zaključke objasnio je „vrlo bliskim odnosima“ između dvije države.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a, primjetio je da takvi zaključci ukazuju na to da „ljudi jednostavno ne razumiju kako se takvi procesi mogu desiti“.

Putin je naglasio da ruske obavještajne službe nemaju nikakve veze sa incidentom. „I ne želim da dajem ocjene političkim procesima koji se odvijaju u Bjelorusiji. Istina je, kao i uvijek, kao i obično, negdje u sredini. Bolje je ne meijšati se, bolje je pustiti ljude da to sami polako riješe“, istakao je on.

Evropske vlasti zabranile su bjeloruskim avio-prevoznicima da koriste vazdušni prostor i aerodrome zemalja EU nakon privođenja u Minsku Romana Protaseviča, koji je skinut sa leta irske kompanije „Rajan er“. Avion je vanredno sletio u glavni grad Bjelorusije zbog saopštenja da se u njemu nalazi bomba. Kasnije se ispostavilo da je dojava bila lažna.

Izvor: Sputnjik